Gündelik Hayatta Kontakt Lens Kullanımı
01.09.2023

Gündelik Hayatta Kontakt Lens Kullanımı

Kontakt lensler, gözlük kullanmanın pratik bir alternatifidir ve gözlüklerle yapılamayacak birçok aktiviteye olanak sağlarlar. Ancak günlük hayatta kontakt lens kullanımı bazı hassas kurallar gerektirir. Lensler, göz sağlığını korumak için doğru bir şekilde kullanılmalı ve dezenfekte edilmelidir. Lens kullanırken dikkatli ve bilinçli olmamız gereklidir çünkü göz, vücudun en hassas organlarından biridir ve lens üzerinde oluşabilecek bir enfeksiyon veya tahriş durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, lens kullanırken doğru uygulama ve bakım tekniklerini öğrenmek, gözlerimizi korumak için gereklidir. 

Kontakt Lens Kullananların Gündelik Hayatta Yaşadıkları

İlk başlarda kontakt lens kullanmaya başlayanlar elbette vazgeçmek isteyip gözlük kullanmayı düşünebilir. Kontakt lens kullanımı için dikkat edilmesi gereken birçok faktör var. Bu faktörlere uyulmadığı takdirde ciddi göz rahatsızlıkları sizi bekliyor olabilir.

Günlük ya da aylık takmanız gereken lensleri olduğundan daha fazla süre kullanmayın.  Lensi ters takma durumu tabii ki yanma hissi yaratabilir. Lens takıp çıkartırken olabildiğince özen göstermeniz gerekiyor.  Lensleriniz sebepsizce göz kırpmasını artırabilir. Gözleri kırpıştırarak lensleri yerine oturtmaya çalışmakta bir emektir.

Kontakt lens kullanımı için takıp çıkartırken etraftan size bakışlar yansıyabilir. Ne yapıyor acaba düşünceleri ile size bakış atabilirler. Bu durumda sizi sadece düzenli lens kullananlar anlayacaktır. Lensinizi kaybedip daha sonra bulduğunuz da umduğunuz gibi çıkmayabilir. Yani muhtemelen yırtılmış, çizilmiş ya da kurulmuş olacaktır. (Lens Nasıl Çıkartılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)

Duştan önce lensi çıkartmak ve sonra yeniden takmak havuza girmeden çıkartmak, makyaja başlamadan önce lensi temizleyip takmanın sizi uğraştırdığını düşünebilirsiniz. Ancak birkaç deneme sonrası bu duruma alıştığınızı göreceksiniz.

Solüsyonunuz bittiği takdirde suyla yıkamamalısınız. Bu durumu yaşayanlar vardır. Arkadaşında kalıp solüsyonunu evde unutanlar bu yönteme başvurmuştur. Ama suyla beraber lensinize bulaşan mikroplar lens ile beraber gözünüze yapışabilir.

Bu nedenle lens temizliğini ihmal etmemelisiniz. (3 Adımda Kontakt Lens Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.)

Lens ile uyumak mı! Eğer lenslerinizde gece gözde kalabilme özelliği yoksa, sabah uyandığınızda lensinizin gözünüzle bir bütün halinde yapışık bulmak istemiyorsanız lenslerinizi uyumadan lens solüsyonuyla beraber lens kabına koymalısınız.

 

Lens kullanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda tek seferlik lenslerin kullanılması önerilir

Tek seferlik lensler, lens kullanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda tercih edilen bir seçenektir. Özellikle denize veya havuza girecek lens kullanıcılarının, görme sorunu hafifse ve gözlük veya lens kullanmadan da görme kabiliyetleri varsa, lens kullanmadan gitmeleri önerilir. Bununla birlikte, çok yüksek numaralı gözlük veya kullanılan kontak lens ile görme açısı ciddi şekilde azalan kişiler için lens kullanması gerekebilir. Görme açısındaki azalma, gözlüksüz veya lenssiz olarak ortamda bulunulduğunda sorun teşkil edebilir. Bu nedenle, lens kullanıcıları bu durumlarda tek seferlik lensleri tercih ederek hem rahat ve konforlu bir kullanım sağlayabilir, hem de görme sorununun etkilerini minimize edebilirler. Sonuç olarak, lens kullanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda özellikle yüksek numaralı görme sorunu ya da suyla temas halinde olan aktivitelerde tek seferlik lenslerin kullanılması önerilmektedir.

Uygun Lens Kullanım Kuralları

Uygun Lens Kullanım Kuralları hakkında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, lens gözdeyken gözlerinize dokunmadan sabun ve su ile temizlemeniz önemlidir. Böylece göz enfeksiyonları gibi istenmeyen durumların önüne geçebilirsiniz. Doktorunuzun size tavsiye ettiği reçeteli kontakt lens kullanmanız da oldukça önemlidir. Bu şekilde göz sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Geçmiş tarihe sahip olan lensleri ise atmanız ve yerine yeni bir tane satın almanız gerekmektedir. Lensin son kullanma tarihine dikkat etmek, göz rahatsızlıklarını minimize etmenize yardımcı olacaktır. Son olarak, lensleri başka bir kişiyle birlikte müşterek olarak kullanmamanız gerekmektedir. Herkesin göz yapısı farklı olduğu için bu durum göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu kurallara uyarak lensleri düzgün bir şekilde kullanmanız, göz sağlığınızı korumanız açısından oldukça önemlidir.

Her ne kadar lens kullanımı zahmetli olsa da lens vazgeçilmez bir icat. 

 

Blog Son Eklenenler
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz çapaklanması her yaştan kişinin hayatında en az bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur. Bebeklikten itibaren görülmeye başlayan bu durum, gözde normal dışında aşırı çapaklanma olarak tanımlanabilir.
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.