Google bu defa sağlık konusunda bir adım attı. Gözyaşından glukoz seviyesini ölçebilen akıllı kontakt lens üretti. Dünyanın obezite ile birlikte en önemli sağlık sorunlarından birisi olan diyabet için Google laboratuvarında geliştirilen gözyaşından kandaki glikoz seviyesini ölçebilen akıllı kontakt lens şeker hastalarının hayatını kolaylaştırmak için gün sayıyor.
Washigton Üniversitesi’nde insanların günlük yaşamdaki fiziksel aktvitelerini okuyan kontakt lens projesi üzerine çalışan Babek Parviz ve Brian Otis önderliğinde geliştirilen akıllı kontakt lens mini bir kablosuz çip ve glikoz sensörünü bünyesinde barındırıyor. Kullanıcıların kan şekerini her saniye ölçebilen akıllı lens, kan şekerinin belirlenen düzeyin altında veya üstünde olması durumunda üzerinde bulunan LED ışıklar sayesine kullanıcıyı uyarıyor. Kullanıcının gözüne LED bildirimler küçük parlamalar şeklinde yansıyor.
Diyabet hastası olan kişilerin kan şekerini ölçmek için kullandıkları “finger prick test” yöntemi hastanın parmağı küçük bir iğne ile delmesi ve kan şekerini ölçmesi mantığına dayanıyor. Kan şekerinin takip edildiği dönemlerde özellikle günde 3-5 kere kan şekerinin ölçülmesi için iğnenin kullanılması diyabet hastalarının en çok dert yandığı durumların başında geliyor.
Dünya da 382 milyon diyabet hastası olduğunu öne sürülüyor. Şu anda kullanılan diyabet ölçüm cihazları ile birlikte kişiler günde 10 defa kan yoluyla glukoz seviyelerini ölçmek zorunda kalmaktadır. Kontakt lensin ne zaman piyasaya sürüleceği ve fiyatı konusunda henüz bir açıklama yapılmamıştır. Fakat Google bu çalışma sonucu kontakt lensler ile diyabet ölçümü gerçekleştirir ise daha sonra ki zamanlarda bir çok hastalıgın tanısı için bir çığır açmış olacak.