Lens Çeşitleri

İster görme bozukluğu nedeniyle ister farklı bir görünüm elde etmek amacıyla kullanılıyor olsun, kontakt lens bugün milyonlarca insan tarafından tercih edilen son derece popüler bir optik araç. Üstelik sunulan lens çeşitleri, öyle güzel ve kullanışlı ki hiç düşünmeyenin bile alıp kullanası geliyor.

Peki nedir kontakt lensi ve çeşitlerini bu kadar cazip kılan? Neden insanlar, bunca yıllık alışkanlıklarını bırakıp gözlük yerine lens kullanır oldu? Bu sorunun cevabını anlamanın yolu, kontakt lensin ne olduğunu bilmekten ve lens çeşitlerinin zengin dünyasına daha yakından bakmaktan geçiyor.

 

Kontakt Lens Nedir?

Kontakt lens, esasen görme bozukluğu yaşayan kişilerin göz kusurlarının tedavisinde kullanılan medikal bir yardımcıdır. Fakat göz kusurlarının ve korneanın tedavisine yardımcı olmanın dışında, göz rengini değiştirmek isteyenlerin de başvurduğu bir araç olması nedeniyle kozmetik bir ürün niteliği de taşır.

Detaylı bilgi için: Kontakt Lens Blog Sayfamız

gaz geçiren lens

Gaz Geçirgen Lensler (Sert Lensler)

Yumuşak lenslere oranla çok daha sert ve dayanıklı olan gaz geçirgen lensler, 1 veya 2 yıl gibi oldukça uzun olan kullanım sürelerine sahiptir. Bu açıdan yumuşak lenslere göre daha ekonomiktir. Sert yapısı nedeniyle daha kolay takıp çıkarılır. Su içermeyen, sert ve oksijen geçirebilen bir malzemeden üretildikleri için gaz geçirgen lens olarak isimlendirilirler.

Göze yüksek düzeyde oksijen aktarılmasını sağlayan sert lensler, aynı yumuşak lenslerdeki gibi her çeşit görme bozukluğu için kullanılabilir. Ancak bu lensler göze tam oturmadığı için özellikle astigmatlı kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Ayrıca korneadaki enzim düzensizliğinden kaynaklanan keratokonus hastalığında, kornea sivrileşmesinin önüne geçmek için sert lens kullanımı tavsiye edilir.

 

Şeffaf Lensler (Saydam Lensler)

Şeffaf lensler, miyop (uzağı görememe) ve hipermetrop (yakını görememe) görme kusurunu taşıyan bireylerin tercih edebileceği yumuşak kontakt lenslerdir. Saydam lensler olarak da adlandırılan bu lensler, kullanıldığı göz kusuru nedeniyle çeşitli kaynaklarda “Miyop – Hipermetrop Lensler” olarak da ifade edilir, bazı yerlerde ise sferik kontakt lensler olarak anılır.

Kullanım süreleri aylık veya günlük olarak değişebilen şeffaf lenslerde başlıca kullanılan malzemeler; hidrojel, silikon hidrojel ve etaflicondur. Bu lenslerin sahip olduğu su geçirgenlik değerleri, lensi takan kişinin konforu için son derece kritiktir.

Seçtiğiniz lens, günlük kullan-at türünde ise lensleri gün sonunda çıkarıp çöpe atmanız gerekir. Eğer aylık kullanım istiyorsanız, lenslerinizi haftalık olarak özel lens solüsyonu ile temizleyerek bir ay boyunca kullanabilirsiniz. 

Miyop görme bozukluğuna sahipseniz negatif sferik değerli şeffaf lensleri, hipermetrop göz kusuru için ise pozitif sferik değerli şeffaf lensleri tercih etmeniz gerekir. Bir lens paketinde tek bir sferik değer olduğu için iki gözünde farklı sferik değerleri olan kişiler, bu değerleri dikkate alarak sipariş vermeli, ayrıca göz doktorunun reçete ettiği BC ve DIA değerlerine uygun olan lensleri tercih etmelidir. Sitemizde bulunan şeffaf kontakt lens marka ve modellerini inceleyerek içlerinden size uygun olanı güvenle seçebilirsiniz.

 

Astigmatlı Lens (Toric Lens)

Torik kontakt lensler, gözde bulunan astigmat kırma kusurunu düzeltmek için kullanılan yumuşak kontakt lenslerdir. Şeffaf ve renkli iki farklı türü bulunur.

 

Şeffaf Torik Lens

Astigmatlı şeffaf torik lensler, astigmat sorununun içeriği ve boyutuna göre çeşitlere ayrılır. Astigmata ek olarak miyop problemi yaşayanlar miyop astigmatlı lensleri kullanırken, yakını göremeyen astigmatlı hastalar hipermetrop astigmatlı lensleri tercih eder. Son grup ise yüksek düzeyde astigmatı olanların kullandığı yüksek numaralı astigmatlı lenslerdir.

Torik lensler; günlük, aylık ve yıllık kullanım süresine sahip olabilirler.

Günlük kullanım süresi olan bir torik lens istiyorsanız; 1day Acuvue Moist Toric Lens, aradığınız torik lens olabilir. Konforlu ve net bir görüş sunan bu lens türünde, günlük kullanımda birbiriyle yarışan diğer marka ve modeller ise Soflens Toric lensler ile Dailies Aqua Comfort ve Biotru One Day’dir.

En iyi torik lens hangisi derseniz Acuvue Oasys Toric astigmatlı lensleri, listenin başına yazabilirsiniz. Fakat silikon hidrojel yapısıyla çokça tercih edilen Air Optix Toric lenslerini ve Biofinity Toric lenslerini de unutmamak gerekir.

Alternatif arayanlar için Purevision 2HD Toric lensleri ile Biofinity XR yüksek değerli toric lenslerinin de gayet konforlu bir kullanım sunduğunu hatırlatalım.

Torik lenslerde başı çeken markaları; Bausch + Lomb, Alcon, Johnson and Johnson, Coopervision, Zeiss, Rainbow Solitaire olarak sayabiliriz. Bu markaların günlük aylık ve yıllık kullanım seçeneği sunan torik lens çeşitlerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Renkli Torik Lens

Astigmat görme kusuruna sahip fakat ‘neden lensim renkli olmasın ki’ diyorsanız renkli torik lensler, tam size göre olabilir. Görme kalitenizi bozmadan estetik olarak da mutlu olmanızı sağlayacak başlıca renkli torik lens türü ve markalarını şöyle sıralayabiliriz:

İtalyan markası Soleko ve Tech markası Rainbow’un ürünleri, renkli torik lens seçeneklerinin başında geliyor.

3 aylık kullanım süresi olan, yumuşak ve renkli torik lenslerden Soleko Trilogy Toric lensi, %43 su içeriğine sahip olması nedeniyle de ayrıca seviliyor. 8 farklı renk alternatifi olan (Oceon, Blue, Light Green, Dark Green, Ambar, Pearly Gray, Choco, Yellow) bu ürün, hareli yapısı nedeniyle gözünüzün daha koyu gözükmesini sağlar.

Aynı ürünün haresiz versiyonu ise lensin çevresinde çerçeve olmadığı için gözünüzde bir miktar daha belirgin gözükür. Soleko Trilogy Toric (Haresiz) lensi, kullanıcılarına Light Blue, Aqua, Pearl, Jade, Light Green, Yellow ve Violet şeklinde 7 değişik renk seçeneği sunmaktadır.

Rainbow Colors Toric lensi, yine çokça tercih edilen torik lens markalarından biridir ve içeriğindeki %45 su oranı, onu yumuşak ve renkli torik lensler arasında öne çıkarır. Özel bir boyama teknolojisi ile üretilen bu lens, Sky Blue, Giallo, Gray ve Emerald Green şeklinde 4 renk opsiyonu içerir. Diğer iki lens çeşidinden farklı olarak bu lens, yıllık kullanım ömrüne sahiptir.

Renkli torik lens modellerine ve fiyatlarına sayfamızdan ulaşarak size uygun olanı güvenle sipariş edebilirsiniz. 

 

Multifocal Lens

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan (40 yaşından sonra) ve yakını görememe kusuru olarak adlandırılan presbiyopi görme bozukluğunu düzeltme amaçlı, birden fazla odaklama yapma yeteneğine sahip olduğundan hem yakını hem de uzağı görmeyi mümkün kılan yumuşak kontakt lenslere, multifocal lens adı verilir.

Tek lenste birden fazla dereceyi içerebilmesi nedeniyle diğer lens çeşitleri arasından sıyrılmakta ve sunduğu son derece net ve konforlu görüş sebebiyle gitgide daha çok tercih edilmektedir.

Hidrojel ve silikon hidrojel malzeme kullanılarak üretilen multifocal lensler, çift odaklı okuma gözlüğü kullananlar veya yaptığı iş gereği gözlük kullanımı sıkıntı yaratan kişiler için kurtarıcı niteliğindedir.

Bu alanda üretim yapan başlıca markalar olan Alcon, Bausch + Lomb, Cooper Vision ve Johnson&Johnson; kullanıcılarına aylık ve günlük kullan-at seçeneklerini içeren lens çeşitleri sunmaktadır.

Air Optix Multifocal (Alcon), Purevision 2HD Multifocal (Bausch + Lomb), Biofinity Multifocal (Cooper Vision), Dailes Aqua Comfort Multifocal (Alcon), 1-Day Acuvue Moist Multifocal (Johnson&Johnson), Bio True One Day Presbyopia (Bausch+Lomb) lensler gibi öne çıkan multifocal lens modellerine sayfamızdan ulaşabilir, üretim teknolojileri ve içerik detaylarını inceleyerek size uygun olanı lensi seçebilirsiniz.

 

multifocal lens

Renkli Lensler

Gözlük kullanmayı sevmeyenlerin ilk tercihi olan kontakt lensler, artık sadece tedavi amaçlı kullanılmıyor. Son yıllarda iyice yaygınlaşan renkli lens modası, artık hem tıbbi hem de estetik bir çözüm haline geldi.

Göz rengini değiştirmek veya daha belirgin hale getirmek isteyenlerin yoğun talep gösterdiği bu lens çeşitleri, derecesiz ve yumuşak kontakt lens kategorisinde bulunuyor. Numaralı ve numarasız olarak üretilebilen renkli lensler, kullanıcılarına maviden yeşile, kahveden gri, turkuaz vb. ara renklere kadar uzanan bir renk skalası sunuyor.

Evet, renkli lensler, göz rengi tonunu değiştirebilir veya özel efektler yaratmak için kullanılabilir. Ancak lensler tercih edilirken, ulaşmak istenilen görüntü hakkında net bir fikir sahibi olunması şart.

Örneğin; renkli lens alan bir kişi, gözlerinin daha koyu gözükmesini arzu ediyorsa etrafında siyah çerçeve bulunan hareli modelleri, lensin gözünde daha belirgin durmasını istiyorsa da haresiz renkli lenslerden birini tercih etmeli. Dikkat çekici ama doğal olmak mı ya da sofistike görünmek mi; bunların her biri, sizi lens seçiminizi etkileyecek faktörlerdendir.

Kullanım alışkanlıklarınıza göre, günlük kullan-at, aylık, 3 aylık veya yıllık kullanım ömrüne sahip renkli lenslerden size uygun olanı belirleyebilirsiniz.

Anesthesia, El Amore, Ice Colour, Iconic, Desio, La Bella, Adore, Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Geomedical, Soleco markalarının sizler için sunduğu numaralı ve numarasız renkli lens çeşitlerine sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.  

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.