Astigmatizm ve Torik Lens
31.08.2023

Astigmatizm ve Torik Lens

Astigmatizm korneanın her yönde aynı eğiklikte olmamasından kaynaklı gelişen çarpık görmeye dayalı bir göz kusurudur. Buna bağlı olarak retinada bulanık bir görüntü oluşur.Normal kornea küre şeklinde bir yuvarlaktır ancak astigmatizmde yumurta gibi ovaldir . Normal kornea her yönde aynı bombeye sahiptir ancak astigmatizm de kornea bombesi düzensiz eğime sahiptir .

Astigmatizmde göze gelen ışık bir odakta, tek bir noktada kesişemezler ve bu nedenle hem yakın hem de uzak görüş bulanık veya bozulmuş hale gelir. Astigmatizm düzenli ve düzensiz olmak üzere iki tiptedir.

 

 Astigmatizm Çeşitleri

  • Düzenli Astigmatizm

  • Düzensiz Astigmatizm

 

Düzenli Astigmatizm: Korneanın güçlü kırılma ekseni güçsüz kırılma ekseni ile dikey bir pozisyondadır.

Düzensiz Astigmatizm: Gözün iki ekseni birbirine dikey pozisyonda değildir ve korneanın yüzeyinde deformasyonlardan kaynaklanan flu ve bozuk görüntü oluşmaktadır . Gözde astigmatizmin oluşmasının nedeni , çoğunlukla en ön kısımda bulunan kornea bombesinin düzensiz eğime sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Normalinde Kornea hafif bombelidir ve her yönde aynı bombeye sahiptir. Böylece Kornea’ya yansıyan ışık her yönde aynı şekilde kırılır.

 

Astigmat Belirtileri

Astigmat’a sahip kişiler hem yakındaki hem de uzaktaki cisimleri bulanık ve gölgeli görme , küçük yazıları okuyamama , gözleri sık sık kısarak bakma belirtilerine sahiptir . Görüntü hiçbir zaman keskin değildir , daha net görme çabası sonucunda baş ağrısı ve göz etrafında ağrı şikayetleri oluşur . Astigmatizmden kaynaklı görme bozukluklarını düzeltme amacıyla çeşitli teknolojilerle yüksek nem ve oksijen geçirgenliği içerikli aylık , günlük Torik lenslerin yanında renkli torik lensler de üretilmiştir. Torik lensler sferik kontakt lenslere oranla daha keskin bir görüş sağlarlar.

  • Korneanın doğuştan bir şekil bozukluğuna sahip olması sebebiyle ışınlar doğru bir açı ile kırılmaz ve görüşte bulanıklık meydana gelir.
  • Kusursuz bir göz, retinada ışınların doğru kırılması ile net bir görüşe sahiptir.
  • Fakat ışınların korneaya doğru açı ile ulaşmaması ve doğru bir kırılma olmaması gözün kırma kusuru olarak açıklanmaktadır.
  • Astigmatizma, doğuştan gelen kornea şekil bozukluğudur.
  • Astigmatizma da göz kusursuz bir küreye benzer şekilde olması gerekirken ekliptik yumurta benzeri bir şekilde olmasından kaynaklanır.
  • Doğuştan gelebileceği gibi dışarıdan alının bir darbe veya göz kazası ile de meydana gelebilmektedir.
Blog Son Eklenenler
Göz Nezlesi Nedir?
Göz Nezlesi Nedir?
Göz nezlesi, göz kapaklarını ve göz küresini kaplayan şeffaf zar olan konjonktivanın iltihaplanması sonucunda gözlerde pembemsi veya kırmızımsı renkleşmeyle karakterize edilir.
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz çevresindeki et benleri genellikle cilt lezyonları sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz.
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Günümüzde birçok kişi, saatlerce bilgisayar, telefon ve tablet ekranlarına bakarak zaman geçiriyor.
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı, gözün dış yüzeyi için hayati öneme sahip bir salgıdır. Gözü nemlendiren, koruyan ve temizleyen bu sıvı, göz sağlığı için oldukça önemlidir.
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap okuma gözlüğü yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan görme sorunlarınıza çözüm olabilecek, miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları yaşayan birçok insan için yardımcı olabilir.
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz yorgunluğu, günümüz şartlarında artan yaygınlıkta olan bir sorundur. Sürekli olarak elektronik cihazlara bakma, uzun süre kitap okuma veya uzun süre araba kullanma gibi aktiviteler, göz yorgunluğuna yol açabilir.
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, halk arasında bilinen adıyla kırmızı göz hastalığı, göz çevresindeki konjonktiva zarının enfeksiyonu veya tahrişi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Günümüzde birçok insanın ortak sorunlarından biri olan göz altı morlukları, estetik açıdan oldukça önemli bir konudur. Göz çevresi, vücudun en hassas bölgelerinden biri olarak bilinir. Göz çevresi parlak ve canlı göründüğünde kişi, sağlıklı genç bir görünüm kazanır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.