Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
01.09.2023

Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş gözlüklerinin güneşli bir günde yolda veya suda görmeyi kolaylaştırdığını herkes bilir. Bununla birlikte, Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, doğru güneş gözlüklerini takmak, kısa ve uzun süreli göz hasarına neden olabilecek ultraviyole (UV) ışınlarına karşı da büyük bir savunmadır.

Güneş gözlükleri, dışarı çıktığımızda hayatımızı kolay ve rahat hale getirir ve bize güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından kritik koruma sağlar. Parlak güneşli bir günde, güneşin zararlı ışınlarından herhangi bir koruma olmadan dışarıda kalırsanız, gözlerinizin yüzeyine zarar verebilir ve göz hastalıkları riskini artırabilir.

Optometristler ve göz doktorları, özellikle ekvatora yakın bir ülkede veya yüksek bir rakımda yaşıyorsanız, güneşli bir günde dışarı çıktığınızda güneş gözlüğü ve şapka takmanızı önerir. Heyecan verici olan şey, göz koruması için aşırı miktarda para harcamanıza gerek olmamasıdır. Yüksek fiyat size her zaman gözleriniz için en iyi korumanın ve üstün kalitenin garantisini vermez.

UV korumasına ilişkin etiketleme ve standartlar zorunlu değildir; bunun yerine, gönüllüdür. Bu nedenle, gözlerinizi korumak için bir güneş gözlüğü seçmek, optik terimler hakkında herhangi bir bilginiz yoksa veya tam olarak ne arayacağınızı bilmiyorsanız, bazen kafa karıştırıcı olabilir.

İhtiyacınız olan korumayı aldığınızdan emin olmak için güneş gözlüğü satın alırken bazı önemli şeyleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Sizin işinizi kolaylaştırmak adına bir sonraki güneş gözlüğünüzü satın alırken tam olarak neye dikkat ettiğinizi bilmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken tüm faktörleri ele aldık!

1. %100 UV Koruması

Gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü alırken bakmanız gereken en önemli şey UV ışınlarını yüzde 100 engellediğini gösteren bir çıkartma veya etikettir. Ancak, Akademi'nin 2014 ulusal güneş güvenliği araştırmasına göre, güneş gözlüğü satın alan insanların yarısından azı, alacağı gözlüğün gözleri ultraviyole ışıktan koruyup korumadığını kontrol ediyor.

UV ışınlarını engelleme kapasitesi güneş gözlüğü fiyatına, rengine veya koyuluğuna bağlı değildir. Hem cam hem de plastik lensler UV ışığını emdikten sonra, UV daldırma, üretim sürecinde gözlük camı malzemelerine belirli kimyasallar ekleyerek veya bazı özel lens kaplamaları uygulayarak iyileşir.

Her zaman için UV ışınlarının yüzde 99 ila 100'ünü engelleyen güneş gözlüklerini seçmeyi unutmayın. Bazı etiketlerin "400 nm'ye kadar UV emilimi" gösterdiğini görmüş olabilirsiniz, bu da yüzde 100 UV emilimi ile aynı anlama gelir.

Gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü satın aldığınızda, UV ışınlarını yüzde 100 engelleyebileceklerini belirten etiketi veya çıkartmayı da kontrol etmeniz gerekir. Güneş gözlüğü satın alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör UV korumasıdır.

2. Daha büyük daha iyidir.

Güneş gözlüklerinden ne kadar fazla koruma sağlanırsa, gözlere verilen güneş hasarı o kadar az olur. Göze yandan giren UV'yi azaltmaya yardımcı olan büyük boyutlu gözlükler veya kenarları kavisli gözlükler satın almayı düşünün.

Güneş gözlüklerinizden ne kadar fazla koruma sağlarsanız, güneş ışınları gözlerinize o kadar az zarar verebilir. Bu nedenle güneş gözlüğü satın alırken gözlerinizi tamamıyla saran gözlükler tercih etmeye çalışın. Bu, göze giren UV ışınlarının miktarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Daha büyük güneş gözlüklerini tercih ederken, güneşte uzun saatler boyunca takacağınız için iyi bir uyum ve rahatlığı ön planda tutmayı unutmayın.

3. Güneş Gözlüğü Camının Rengi

Çok koyu camlar havalı görünse de daha fazla UV ışınını engellemezler. Bazı güneş gözlükleri kehribar, yeşil veya gri camlıdır. Daha fazla güneşi engellemezler ancak kontrastı artırabilirler, bu da beysbol veya golf gibi spor yapan sporcular için faydalı olabilir.

Güneş gözlükleri için gri, yeşil veya kahverengi camlar gibi birçok cam rengi mevcuttur. Lens renginin güneş ışığını engellemede herhangi bir etkisi yoktur, ancak görsel kontrast üzerinde etkisi olabilir.

4. Maliyet bir faktör olmamalıdır.

Pahalı güneş gözlüklerinin gözlerinize yeterli koruma sağlayacağı her zaman doğru değildir. Bazen daha ucuz güneş gözlükleri, lensler %100 UV engellemeye sahipse, pahalı seçeneklerden daha kullanışlı olabilir.

5. Güneş Gözlüğü Camının Kalitesi

Gözlük camının kalitesi ve renk tonu önemlidir. Daha koyu olandan ziyade tek tip bir renk tonu arayın. Gözlükleri kol mesafesinde tutabilir ve düz bir çizgide, kapı kenarı gibi kusurları kontrol etmek için camlardan belirli bir mesafeden bakabilirsiniz. Ardından bardağı yavaşça çizgi boyunca hareket ettirin. Düz kenar kıvrılırsa, bozulursa, sallanırsa veya hareket ederse cam mükemmel değildir.

6. Bazı özel özellikler

Güneş gözlüklerinizde sahip olabileceğiniz birçok ek özellik vardır. Temel UV koruması dışında, lenslerinizde üstün filtreler ve kaplamalar tercih edebilirsiniz. Bunlar genellikle daha iyi bir görüş kalitesi ve gözleriniz için üstün koruma sağlar. Her şeyden önce, hangi özel özelliklerin ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bunları bir güneş gözlüğü satın alırken seçebileceğiniz çeşitli "ekstralar" olarak düşünebilirsiniz.

Polarize güneş gözlükleri

Güneş ışığı su veya kaldırım gibi bazı pürüzsüz yüzeylerden yansıdığında, polarize güneş gözlükleri yansıyan parlamayı kesmeye yardımcı olur. Bu, özellikle botla gezerken, araba kullanırken veya karda dışarı çıkarken yardımcı olur. Polarizasyon UV koruması ile ilgili olmadığı için lenslerin UV emilimini sağlamanız gerekecektir.

Ayna Kaplaması

Birkaç kaplamadan oluşan bu ince katmanlar, göze giren görünür ışık miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek parlamalı atmosferlerde çok verimlidirler ve saran bir çerçeve ile birleştirildiklerinde daha da fazla etkilidirler. Ayrıca gözlerinizi çevreleyen cilde ekstra koruma sağlayabilirler. Ayrıca camların ayna kaplaması olsa bile UV korumasının garanti edilmediğine dikkat etmek önemlidir.

Gradyan Tonu

Gradyan güneş gözlükleri, yukarıdan aşağıya veya yukarıdan ve aşağıdan ortaya doğru kalıcı olarak gölgelenir. Gradyan renkli camlar, net bir şekilde görürken güneşten gelen parlamayı kesmeye yardımcı olur. Bu lensler özellikle sürüş için uygundur, ancak karda veya deniz kıyısında pek kullanılmazlar. Çift gradyanlı camlar, kayak veya yelken gibi ışıkların kardan veya sudan yansıdığı sporlar için iyi bir seçenek olabilir.

Fotokromik Lensler

Bu lensler, parlak ışık koşullarında otomatik olarak kararır ve düşük ışık koşullarında daha açık hale gelir. Fotokromik lensler doğru UV emici güneş gözlüğü olsa da farklı ışık durumlarına uyum sağlamak birkaç dakika sürecektir.

Darbeye dayanıklı

Hiçbir güneş gözlüğü gerçekten kırılmaz değildir. Tüm güneş gözlükleri, darbe dayanımı dikkate alındığında minimum FDA standartlarını karşılamalıdır. Cam merceklerin çarpma anında plastik merceklere kıyasla kırılma olasılığı daha yüksektir. Öte yandan polikarbonat lensler birçok spor güneş gözlüğünde kullanılmaktadır ve normal plastik lenslere göre darbelere karşı daha dayanıklıdır. Polikarbonat lensler satın almaya karar verirseniz, çizilmeye karşı dayanıklı olanları arayın.

Güneş gözlükleri, gözlerinizi güneşten korumak için çok önemlidir ve aynı zamanda görünümünüzü ve kıyafetlerinizi günlük olarak geliştirmek için giyilebilecek temel bir moda aksesuarıdır. Bu nedenle, satın alırken genellikle güneş gözlüklerinin işlevselliğinden çok görünüm yönüne odaklanma eğilimindeyiz.

Görünüm ve tarzın güneş gözlüklerinizi seçerken aldığınız koruma kadar önemli olduğu konusunda kesinlikle hemfikir olsak da her iki yönü de kontrol altında tutmanızı sağlamak için bahsettiğimiz faktörleri göz önünde bulundurmanız her zaman tavsiye edilir!

Güneş gözlüklerindeki UV korumasının yüzdesini gösteren etiketi doğruladığınızdan emin olun. Yüzde 100 UVA ve UVB koruması sunan camları tercih edin ve ardından ihtiyaçlarınıza bağlı olarak hangi ekstra kaplama ve filtrelere sahip olmak istediğinizi seçin. Artık güneş gözlüğü için mevcut tüm farklı seçenekleri bildiğinize göre, bir sonraki güneş gözlüğünüzü satın almak sizin için gayet kolay olacak!

Blog Son Eklenenler
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz altı torbası, birçok insanın karşılaştığı ve estetik açıdan rahatsız edici olabilecek bir sorundur. Bu sorun, ilerleyen yaş, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi, genelde gözlerde meydana gelen bir renk değişikliği durumunu ifade etmektedir. Bu durum, aynı zamanda cilt ve saçta da görülebilir ancak en sık göze çarpan yeri gözlerdir.
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biri olarak karşımıza çıkar. Genellikle birkaç saniye veya birkaç dakika süren göz kararması, insanların hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir.
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Günümüz dijital çağında, uzun saatler boyunca ekran karşısında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, mavi ışığa maruz kalma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.