Lens Nasıl Takılır?
03.09.2023

Lens Nasıl Takılır?

Hem görme kusurlarını düzeltmek hem de günlük yaşam standardını bozmadan devam etmek isteyen gözlük kullanıcılarının çözüm yolu kontakt lensler her geçen gün tercih oranını artırıyor.

Lens, gözlüksüz olmanın getirdiği kozmetik bir avantaj sağlarken, daha geniş bir görme açısı da sunar. Gözlük kullanımında yaşanan ıslanma, buğulanma, çerçeve temasına bağlı ağrı ve yüzdeki deformasyon gibi sorunları lens kullanımında yaşamazsınız. Lens, spor gibi hareketli faaliyetlerde pratik ve güvenli bir kullanım imkânı sağlar. Görme kusurlarınızı giderirken tarzınıza uygun renkli lens seçenekleri ile güzelliğinize renk katabilirsiniz.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı neredeyse 100 yıldan uzun bir süre önce kontakt lensler icat edilmiştir. Siz de lens kullanımının avantajlarını uzun dönem hayatınıza katmak istiyorsanız lens takarken uygulamanız gereken kurallara uymalısınız. İlk kullanıcılar adaptasyon süresine ihtiyaç duyabilir ve bu süre kişiden kişiye değişir. Bu nedenle sabırlı olmalı ve kendinize zaman tanıyarak uygulamaya devam etmelisiniz. Her uygulama sonrasında pratiğiniz gelişecek ve hız kazanacaksınız. Bunun için; gerekli malzemeleri temin eder, sağlığa uygunluk kurallarını aksatmaz ve kullanım talimatlarına harfiyen uyarsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Kontakt lensler görme bozukluklarını düzeltmenin yanı sıra kozmetik amaçlı kullanım için de üretilmiştir. Göz rengini değiştirmek, var olan göz rengini daha yoğun ve ışıltılı bir hâle getirmek için tasarlanmış kontak lensler de bulunur. Bu lensler gündelik hayatta kullanılabileceği gibi sahne ve televizyon sanatları için dizayn edilmiş olan gösterişli ve ilginç olanları da mevcuttur. Öte yandan görme sorunu olanlar için de numaralı renkli lensler satışa sunulmuştur.

 

5 Adımda kontakt lenslerinizi kolayca takabilirsiniz

 
1. Ellerinizi yıkayın.
Kontakt lenslerinize kazara toz, mikrop veya makyaj kalıntısı bulaştırmadığınızdan emin olmak istersiniz, zira bunlar kontakt lense ve gözlerinize zarar verebilir. Bundan tam anlamıyla emin olmak için lens takmaya ellerinizi yıkayarak başlayın. Ayrıca, fazla nemlendirici ve parfüm içermeyen basit sabunlar kullanın. Ellerinizi iyice durulayın ve kurutun. Bu da yine, gözlerinize istenmeyen bir şey bulaştırmamanız için gerekli. Şimdi lensleri takalım.
 
2. Her zaman aynı gözden başlayın.
Lensleriniz her iki göz için ayrıdır. Ayakkabılarınız gibi, iki teki birbiriyle karıştıramazsınız. Kutudan çıkardığınızda lensleriniz birbirleriyle aynı görüneceğinden, sağ elinizi kullanıyorsanız sağ gözünüzden, solaksanız sol gözünüzden başlamalı ve her lens taktığınızda buna bağlı kalmalısınız. Bu hangi lensin hangi göz için olduğunu karıştırmamanızı sağlar. 
 
3. Lensi dikkatlice çanak haline getirin.
İşaret parmağınızın üzerine lensin koyun. Lense bakın. Kontakt lens bir çanak gibi yukarı doğru mu bakıyor? Öyleyse, harika! Neredeyse bitti. Lenslerinizi bu aşamada sadece kontakt lens solüsyonuyla durulayın ve lenslerinizi takıp güne başlamaya hazırsınız. 
 
4. Göz kapağınızı tutun ve lensinizi yerleştirin.
Göz kapağınızı tutmak için boşta olan elinizi kullanın ve lensi gözünüze yerleştirin. Pek çok kimse lensi göze yerleştirirken başka tarafa bakmayı tercih eder. Böyle de yapabilirsiniz, doğruca lense de bakabilirsiniz. İki yöntemde sıkça kullanılan yöntemdir. Size uygun yöntemi tercih edebilirsiniz.
 
5. Gözünüzü kapatıp açın ve gülümseyin, işte oldu!
Bu kadar! Her zamanki gibi gözünüzü kapatıp açın, aynaya da bakabilirsiniz. Her şey yolunda görünüyorsa ve öyle hissediyorsanız, hazırsınız. Eh, kolay olacağını söylemiştik!

 

Aşağıda yer alan Lens Nasıl Takılır Video’lu anlatım da size yardımcı olabilir.

 
 

Kontakt lens takarken tek el ya da iki el kullanabilirsiniz. Peki, bu nasıl yapılır? Cevabı yazımızın devamında!

 

Tek Elle Lens Takma Yöntemi

  • Sağ lensi kabından çıkarın

  • Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin. Dönmüşse düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalı)

  • Lensi sağ işaret parmağınızın ucuna koyun.

  • Başınızı dik tutup karşıya bakarak sağ orta parmağınızla alt göz kapağınızı aşağıya çekin.

  • Yukarıya bakın ve lensi göz akınızın alt kısmına yavaşça yerleştirin. Sonra lensin tam oturması için aşağıya bakın.

  • İşaret parmağınızı geri çekin ve alt göz kapağınızı yavaşça bırakın. Gözünüzü bir an kapatarak lensin kendini ortalamasını sağlayın.



İki Elle Lens Takma Yöntemi

  • Sağ lensi kabından çıkarın.

  • Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin. Dönmüşse düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalı)

  • Sol orta parmağınızla göz kapağınızı kaşınıza doğru çekin.

  • Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup, sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün tam ortasına yerleştirin.

  • Bu duruşunuzu bozmadan, aşağıya bakarak lensin yerine oturmasını sağlayın. Sonra göz kapaklarınızı yavaşça bırakın.

 

 

Lens kullanımının avantajları

Lens kullanımı sayesinde görüş kalitenizden ödün vermeden spor yapabilir ve yoğun tempolu aktivitelerle ilgilenebilirsiniz. Lenslerin gözünüzden çıkma riski yoktur ve gözlük kullananlarda görülen bağ ağrısı ve migrene sebep olmaz. Özellikle de hassas burun kemiği yapısına sahip olanlar için en ideal çözümdür.

Lens kullanımı birçok açıdan avantajlıdır. Sizi gözlük kullanımından kurtararak özgüven sağlar. Örneğin, fotoğraf çektirmek için lenslerinizi çıkarmak zorunda kalmazsınız ya da güneş gözlüğü satın alırken numaralı cam taktırmanız gerekmez.

 

Lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Lens takmayı düzenli bir alışkanlık haline getirdikten sonra sağlığa uygunluk için gerekenleri asla aksatmamanız gerekir. Yumuşak lensler göz üzerinde bulunan proteinleri üzerlerinde biriktirirler, yapışan bu protein kalıntıları normal lens solüsyonuyla kolayca temizlenemez. Bu protein kalıntıları aynı zamanda lens kutunuzun içinde de birikir. Eğer uzun süreli lenslerden kullanıyorsanız, belirli aralıklarla hidrojen peroksit yardımıyla lenslerinizi ve lens kutunuzu arınık etmelisiniz. Aksi takdirde gözlerinizde iltihaplanma veya daha ciddi rahatsızlıklar görülebilir. Lenslerinizi ve lens kutunuzu hidrojen peroksitti dezenfektan ile temizledikten sonra muhakkak lens solüsyonu ile durulayın.

Lensi ilk önce hangi gözünüze takıyorsanız hep aynı şekilde devam edin. Bu sayede göz numaralarınız farklı olsa bile, ileride karışıklık yaşamanızı engelleyecek bir alışkanlık geliştirmiş olursunuz.

Gözlerinizi nemli ve sağlıklı tutmanız da son derecede önemlidir. Kolay kuruyan gözlere sahipseniz doktorunuza bunu bildirin, size daha fazla oksijen geçiren bir lens verecektir. Eğer tavsiye ediyorsa göz damlası kullanmanız da yerinde olur. Aynı zamanda sık ve düzenli olarak su içmeyi unutmayın; sık ve düzenli su içmek göz sağlığınızı koruyacağı gibi göz kuruluğunun da önüne geçer.

Öte yandan bazı lens ya da lens solüsyonları gözlerde rahatsızlık yaratabilir. Lensler gözünüze yerleştiği halde rahatsızlık duyuyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuz sizin için daha uygun olabilecek lens seçimi için yönlendirme sağlayacaktır.

 

Lens Nerede ve Nasıl Çıkarılır?

Lütfen, bir üst yöne bakarak lenslerinizi çıkarmak için alt göz kapağınızı aşağı çekiniz. İşaret parmağınızı kullanarak lense dokunup aşağıya doğru çekiniz. Lensi tutmak için işaret ve başparmağınızı kullanarak gözünüzden çıkarabilirsiniz.

  • Lütfen kişisel hijyeninize özen gösterin. Tırnaklarınızın temiz ve düzgün bir şekilde kesilmiş olmasına dikkat edin.

  •  Lensleriniz her kullanımdan sonra kendi solüsyonlarıyla temizlenmeli, durulanmalı ve önerilen koruyucu sıvı içinde saklanmalıdır. Her kullanımdan sonra solüsyon değiştirilmelidir.

  • Deniz ya da havuz içerisinde yüzerken, kontak lenslerinizi çıkarmalısınız.  Aksi takdirde, lensler suyun mikroplar için uygun bir ortam oluşturarak mikropların yerleşmesine neden olabilir. Banyo yapmadan önce de lenslerinizi çıkartmalısınız.

  • Doktorunuza danışın, eğer gözlerinizde herhangi bir kızarıklık, bulanık görme, ağrı, şişlik veya ciddi kaşıntı varsa. 

 

Lens Çıkarma Yöntemi

  • Lenslerinizi takmadan önce, lütfen ellerinizi önerilen şekilde yıkayın ve kurulayın.

  •  Lütfen yukarıya doğru bakarak lensin alt kenarına işaret parmağınızı yerleştirin. Lensi gözünüzün renkli kısmından aşağıya doğru hareket ettirin. 
    Gözlerinizi yukarıya doğru hareket ettirin ve işaret parmağınızı lensin alt kısmına yerleştirin. Lensi gözünüzün renkli bölgesinden aşağıya doğru çekin. 

  • Lensi yukarı yönlendirerek avucunun içine yerleştirin ve üzerine lens temizleme solüsyonunu dökün. Lensin etrafını ovuşturarak temizleyin. Kalan kalıntıları gidermek için lensi durulayın.

  • Lensi lens kabına yerleştir, sonra yeni lens solüsyonunu kabın arkasına dök. Lensin korunması için lens kabının kapağını kapat.

 

 

İlginizi Çekebilir: 3 Adımda Kontakt Lens Temizliği

Blog Son Eklenenler
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk körlüğü testi, kişinin renkleri algılama yeteneğini değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu test, gözdeki koni hücrelerinin işlevini ve renk algısındaki herhangi bir eksikliği veya bozukluğu belirlemek için kullanılır.
Retina Nedir?
Retina Nedir?
Gözlerimiz, dünyayı algılamamızı sağlayan en önemli duyu organlarımızdan biridir. Görme mucizesinin arkasında isperiferalk bir sistem yatar. Bu sistemin en önemli parçalarından biri de retinadır.
20-20-20 Kuralı Nedir?
20-20-20 Kuralı Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve dijital ekranların günlük hayatımızdaki yeri arttıkça, göz yorgunluğu ve kuruluğu gibi göz problemleri de artış göstermektedir. Özellikle bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlara uzun süre bakmak, göz kaslarının sürekli olarak yakın mesafelere odaklanmasına neden olur.
Smile Lazer Nedir?
Smile Lazer Nedir?
Smile lazer ya da bir diğer adıyla relex smile, göz sağlığı konusunda modern tıbbın önemli buluşlarından birisidir. Yenilikçi bir tedavi yöntemi olan smile lazer; flep oluşturmadan gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürü kapsar.  
Kornea Hastalıkları Nedir? Belirtileri
Kornea Hastalıkları Nedir? Belirtileri
Kornea hastalıkları gözün en dış tabakası olan korneanın etkilendiği çeşitli durumları kapsar. Kornea, gözün şeffaf tabakasıdır ve gözün içine ışık girmesine yardımcı olurken, aynı zamanda gözün odaklanmasına da yardımcı olur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.