Miyoplar Renkli Lens Kullanabilir Mi?
04.09.2023

Miyoplar Renkli Lens Kullanabilir Mi?

Kontakt lens almayı düşünüyorsanız, muhtemelen kullanıcının gözleri ve yüzünün görünümünü ne kadar çarpıcı biçimde değiştirebildiğini fark etmişsinizdir. Geniş renk yelpazesi ile istediğiniz göz rengine istediğiniz zaman sahip olabilirsiniz. Ancak ne yaparsanız yapın, internete girip rastgele bir satıcıdan renkli lensler sipariş etmeyin. Renkli kontakt lens denemeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var muhakkak.

1. Normal lenslere çok benzerler.

Normal kontakt lensler ile renkli lensler arasındaki tek gerçek fark rengin kendisidir. Renkli lensler aynı şekilde tasarlanmış şeffaf muadillerine sahiptir. Bu, kontakt lens kullanmaya alışkınsanız, renkli lenslerle ilgili herhangi bir sorun yaşama olasılığınız olmadığı anlamına gelir. Ayrıca normal lenslerle aynı süre kadar dayanırlar. Bazıları biraz daha kalın olabileceğinden onları biraz daha az rahat bulur, ancak fark genellikle tolore edilebilir düzeydedir.

2. Mükemmel bir görüşe sahip olabilir ve yine de renkli lensler kullanabilirsiniz.

Renkli lens takmak için düzeltici lenslere ihtiyacınız yoktur. Bu lensler çok çeşitli güçlere sahiptir, bu nedenle görme yeteneğiniz mükemmel olsun veya önemli bir düzeltme gerektirsin, renkli kontakt lensler ile gözlerinizin rengini değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte, kesin olarak bilmenin tek yolu, kontakt lens adayı olduğunuzdan emin olmak için bir göz hastalıkları doktoruna başvurmaktır ve görme düzeltmesine ihtiyacınız varsa, sizin için doğru reçeteyi bulursunuz.

3. Yine de bir reçeteye ihtiyacınız olacak.

Görüşünüz iyi olsa ve renkli kontaklarınız sıfır dereceye sahip olsa bile, yine de onları bir göz doktorundan almanız gerekir. Bunun nedeni, ister şeffaf ister renkli olsun, tüm kontakt lenslerin yanlış kullanıldığında potansiyel olarak gözlerinize zarar verebilecek tıbbi cihazlar olmasıdır. Ayrıca, farklı marka ve tipteki kontakt lensler her bir gözde farklı etki gösterir, bu nedenle göz doktorunuz onların görüşünü ve uyumunu kontrol etmeli ve sizin için doğru olduklarından emin olmalıdır. Göz doktorunuz onay verdiğinde size bir reçete verebilir ve ardından siparişinizi verebilirsiniz.

4. Lensler kişiye özeldir.

Lenslerinizi gözleriniz bozuk olduğu için takıyor olmasanız bile asla arkadaşlarınızla paylaşmamalısınız. Renkli lensler, özellikle görüşünüzü düzeltmek için yapılmadıysa ve yalnızca görünümünüzü değiştirmek için kullanıyorsanız, makyaj kadar zararsız görünebilir. Bununla birlikte, kontakt lensleri paylaşmak, ciddi enfeksiyonlara yol açabilecek mikroorganizmaları bulaştırabilir. Ayrıca, lensleriniz arkadaşınız için tamamen yanlış olabilir ve tam tersi de olabilir - bu nedenle başka birinin lenslerini de ödünç almayın.

5. Kontakt lens takabilen herkes renkli kontakt lens kullanabilir.

İnsanlar kontakt lens kullanmaya farklı şekillerde yaklaşıyorlar. Kimi lenslerini sadece bir günlüğüne takıp atmak isterken kimi de daha uzun süreli kullanmak ister. Bazı insanlar “normal” gözlere sahipken, bazılarında astigmat veya miyop göz bozuklukları olabilir. Her türlü göz şekli ve reçetesi için kozmetik renkli kontakt lensler bulunmaktadır.

Yeni bir görünüm, imaj veya sadece eğlence için kozmetik renkli kontaklar kullanmakla ilgileniyorsanız, ilk adım optometristinizden bir randevu ayarlamaktır.

Miyop Nedir?

Miyopluk veya miyop, tıbbi olarak adlandırıldığı gibi, insanların yakındaki nesneleri net bir şekilde görebildikleri, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık göründüğü bir görme durumudur.

Miyop, göz küresi çok uzunsa veya kornea (gözün şeffaf ön kapağı) çok kavisliyse oluşur. Sonuç olarak, göze giren ışık doğru şekilde odaklanmaz ve uzaktaki nesneler bulanık görünür.

Ebeveynlerden biri veya her ikisi de miyopsa, çocuklarının miyop olma şansı artar. Miyop geliştirme eğilimi kalıtsal olsa da gerçek gelişimi kişinin gözlerini nasıl kullandığından da etkilenebilir. Okumak, bilgisayarda çalışmak veya diğer yoğun yakın görsel çalışmalar yapmak için çok zaman harcayan bireylerin miyop olma olasılığı daha yüksek olabilir.

Miyop Tedavisi ve Kontakt Lenslerin Önemi

Miyop olan kişiler, net mesafe görüşünü yeniden kazanmak için çeşitli seçeneklere sahiptir. İşte bunlardan birkaçı:

1. Gözlük

Miyopu olan çoğu insan için gözlük, düzeltme için birincil seçimdir. Miyopun şiddetine bağlı olarak, sadece film izlemek veya araba kullanmak gibi belirli aktiviteler için gözlük takmanız gerekebilir. Veya yüksek miyop iseniz, her daim gözlük takmanız gerekebilir. Genel olarak, tüm mesafelerde net görüş sağlamak için tek odaklı bir lens reçete edilir. Bununla birlikte, 40 yaşın üzerindeki hastalar veya yakın görme çalışmasının stresinden kaynaklanan miyopisi olan çocuklar ve yetişkinler, bifokal veya progresif ilave lense ihtiyaç duyabilir. Bu çok odaklı lensler, uzakta ve yakından net görüş sağlamak için lens boyunca farklı güçler veya kuvvetler sağlar.

2. Şeffaf veya Renkli Kontakt Lens

Bazı kişiler için kontakt lensler, gözlüklerden daha net görüş ve daha geniş bir görüş alanı sunar. Ancak kontakt lensler doğrudan göze takıldığından, göz sağlığını korumak için uygun değerlendirme ve bakım gerektirir.

3. CRT

Miyop tedavisi için başka bir seçenek de kornea kırma tedavisi (CRT) olarak da bilinen ortokeratolojidir (orto-k). Bu cerrahi olmayan prosedürde, gözün ön dış yüzeyi olan korneanızın eğriliğini kademeli olarak yeniden şekillendirmek için özel olarak tasarlanmış bir dizi sert kontakt lens takarsınız. Lensler, düzleştirmek için korneaya baskı uygular. Bu, göze giren ışığın odaklanma şeklini değiştirir. Kontakt lensleri gece gibi sınırlı sürelerle takarsınız ve sonra çıkarırsınız. Hafif miyop olan kişiler, günlük aktivitelerinin çoğu için geçici olarak net görüş elde edebilirler.

4. Lazer

LASIK (lazer in situ keratomileusis) veya PRK (fotorefraktif keratektomi) gibi lazer prosedürleri de yetişkinlerde miyop için olası tedavi seçenekleridir. Bir lazer ışını, az miktarda kornea dokusunu çıkararak korneayı yeniden şekillendirir. PRK veya LASIK'in düzeltebileceği miyop miktarı, güvenle çıkarılabilen kornea dokusu miktarı ile sınırlıdır. PRK'da bir lazer, göze giren ışığı yeniden odaklamak ve şeklini değiştirmek için korneanın yüzeyinden ince bir doku tabakasını çıkarır.

LASIK korneanın yüzeyinden değil de iç katmanlarından dokuyu uzaklaştırır. Bunu yapmak için, dış kornea yüzeyinin bir kısmı kaldırılır ve iç dokuyu ortaya çıkarmak için geriye katlanır. Daha sonra bir lazer, gözü yeniden şekillendirmek için gereken kesin kornea dokusu miktarını çıkarır. Ardından, dış doku flebi iyileşmek için yerine yerleştirilir.

Reçeteli ve Reçetesiz Renkli Kontakt Lensler

Reçeteli renkli kontaklar göz renginizi değiştirir ve ayrıca miyopi (miyop), hipermetropi (ileri görüşlülük) veya astigmatı düzeltir.

Reçetesiz renkli kontakt lensler sadece göz renginizi değiştirir. Görme problemlerini düzeltecek lens güçleri yoktur. (Bunlara plano renkli kontakt lens veya kozmetik lensler de denir.)

Ancak ne tür renkli kontaklar istediğinize veya ihtiyacınız olduğuna bakılmaksızın, lisanslı bir göz doktorundan profesyonel bir uygulama ve kontakt lens reçetesi gereklidir.

Blog Son Eklenenler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Günümüz dijital çağında, uzun saatler boyunca ekran karşısında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, mavi ışığa maruz kalma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz çapaklanması her yaştan kişinin hayatında en az bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur. Bebeklikten itibaren görülmeye başlayan bu durum, gözde normal dışında aşırı çapaklanma olarak tanımlanabilir.
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.