ChromaGen (Kromajen); Renk Körlüğü Lensi nedir?
09.01.2024

ChromaGen (Kromajen); Renk Körlüğü Lensi nedir?

Lensler sadece görsel anlamda bir farklılık için değil, bazı rahatsızlıklara karşı görüş kalitesini yükseltmek amacıyla da kullanılıyor. Chromagen olarak nitelendirilen renk körlüğü lensi de özellikle renk körlüğünden mustarip kişiler için üretilen bir çözüm olarak dikkat çekiyor.


Chromagen Nedir?

ChromaGen veya diğer adıyla Kromajen, renk körlüğünü düzeltmeye yardımcı olmak için geliştirilmiş özel bir lens sistemidir. Renk körlüğü, bazı insanların belirli renkleri doğru bir şekilde ayırt edememesi durumudur. ChromaGen lensleri, özellikle belirli renk kombinasyonlarını karıştıran veya farklı algılayan kişiler için tasarlanmıştır.

Chromagen lenses, özel renk filtreleri kullanarak ışığın retinaya düşme şeklini değiştirir. Böylece, renk körlüğü olan kişilerin belirli renkleri daha net ve doğru bir şekilde görmelerine yardımcı olur. Örneğin, kırmızı ile yeşili karıştıran bir kişi için ChromaGen lensleri, bu renkleri daha net bir şekilde ayırt etmeye yardımcı olabilir.

 

 

Renk Körlüğü Nedir?


Renk körlüğü, bir kişinin belirli renkleri doğru bir şekilde ayırt edememesi durumudur. Genellikle genetik bir durum olup, retinadaki özel hücrelerin veya pigmentlerin eksik veya yanlış çalışmasından kaynaklanır. Renk körlüğü, kırmızı, yeşil veya mavi tonları ayırt etmede zorluk yaşamak şeklinde ortaya çıkabilir.

En yaygın türlerden biri, kırmızı ve yeşil tonları ayırt etmede güçlük yaşayan kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Bu durumda, kırmızı tonlar yeşilimsi veya kahverengimsi olarak algılanabilir.

Renk körlüğü genellikle doğuştan gelir ve yaşam boyu devam edebilir. Bazı durumlarda ise kazaya bağlı olarak sonradan gelişebilir. Renk körlüğü, genellikle erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olarak görülür.

Renk körlüğü tespit edildiğinde, kişilere belirli renk kombinasyonlarını veya objeleri daha net görmelerine yardımcı olmak için özel lensler veya gözlükler önerilebilir. Bunun yanı sıra, renk körlüğü olan kişiler belirli mesleklerde belirli renklerin hassas bir şekilde ayırt edilmesini gerektirdiğinden bazı kısıtlamalarla karşılaşabilirler.

Renk körlüğü genellikle hayatı çok büyük ölçüde etkilemese de bazen renkli işaretleri veya trafik sinyallerini doğru şekilde algılamak gibi günlük yaşamda zorluklar yaratabilir. Bu durumda, uzman bir göz doktoruyla görüşmek ve önerilen çözümleri değerlendirmek önemlidir.


 

Kontakt Lensler Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Kontakt lensler gözün kornea yüzeyine doğrudan yerleştirilen, görme kusurlarını düzelten veya kornea şeklini düzenleyen medikal cihazlardır. Birkaç farklı türü bulunmaktadır:

Miyopi (Uzak Görme Kusuru) Lensleri: Uzak mesafelerdeki nesneleri net görmekte zorlanan kişiler için kullanılır. Korneanın düzleşmesine yardımcı olarak ışığın retinaya odaklanmasını sağlarlar.

Hipermetropi (Yakın Görme Kusuru) Lensleri: Yakın mesafedeki nesnelerin net görülmesinde yaşanan güçlükleri gidermek için kullanılır. Korneayı daha kavisli hale getirerek, görüntünün retinaya odaklanmasını sağlar.

Astigmatizma Lensleri: Korneanın düzensiz eğriliği veya lensin şekil bozukluğu nedeniyle oluşan astigmatizma durumunda kullanılır. Düzgün odaklanmayı sağlamak için farklı odak noktaları sunar.

Multifokal Lensler: Hem uzak hem de yakın görme kusurlarını düzelten lenslerdir. Birden fazla odak noktası sunarak, farklı mesafelerde net görüş sağlarlar.

Kontakt lensler genellikle yumuşak veya sert olarak sınıflandırılır:

Yumuşak Lensler: Esnek bir malzemeden yapılmışlardır ve genellikle su içeriği yüksektir. Kullanımı daha rahattır ve göz yüzeyine daha iyi uyum sağlarlar. Günlük, haftalık, aylık veya uzun süreli kullanım için farklı tipleri bulunur.

Sert Lensler (RGP - Rigid Gas Permeable): Daha sert bir malzemeden yapılmışlardır ve oksijen geçirgenliği daha yüksektir. Göz kusurlarını düzeltmede daha kesin bir düzeltme sağlayabilirler.

Her iki tip lensin de kullanımı göz doktorunun tavsiyesi ve reçetesi doğrultusunda olmalıdır. Lens kullanımı öncesinde hijyen kurallarına uyulmalı ve düzenli olarak göz kontrolü yapılmalıdır. Lens kullanımıyla ilgili talimatlar ve temizlik prosedürleri göz doktorunun tavsiyelerine göre yerine getirilmelidir.

Chromagen lens fiyat, detay ve kullanım bilgilerinin yanı sıra geniş bir çerçevede satışa sunulan kontakt lens modellerini incelemek için Lens Optik sitesini şimdi ziyaret edebilirsiniz!
Blog Son Eklenenler
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz rengi, bireylerin fiziksel özelliklerinin en çok büyüleyen unsurlarından biridir ve özellikle ebeveynleri için çocuk gelişiminde önemli bir yer tutar.
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde ışık çakması, birçok bireyin yaşamında zaman zaman karşılaştığı gözlerin birinde ya da ikisinde aniden gelen bir görsel deneyimdir.
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz sulanması, tıbbi ifade ile epifora olarak adlandırılan gözlerin normalden fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşların olması gerektiği gibi akmaması sebebi ile meydana gelen durumdur.
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Günümüz, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir dönemde yaşıyoruz ve bu durum, çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde meydana gelen, kitle yani tümör haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerekenden daha aşağıda konumlanmasıyla karakterize edilen bir durumdur.
İLasik Nedir?
İLasik Nedir?
Görme kusurları, günlük yaşam kalitesini etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Gözlük ya da kontakt lens kullanımı, bu sorunlara geçici çözümler sunarken, kalıcı bir çözüm arayanlar için İLasik yöntemi dikkat çekmektedir.
Göz Travması Nedir?
Göz Travması Nedir?
Göz travması, günlük yaşantımızda karşılaşabileceğimiz ciddi sağlık sorunlarından biridir ve özellikle gençleri etkileyen bir durumdur. Çoğunluk olarak fiziksel aktiviteler sırasında veya kazalar sonucunda meydana gelen göz travmaları, gözün hassas yapısı nedeniyle ciddi sonuçlar doğurabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.