Alışverişin kampanyalarla daha anlamlı.

Kampanyalı alışveriş için tıkla

↓↓

Computer Vision Sendromu (CVS)
01.09.2023

Computer Vision Sendromu (CVS)

Computer vision sendromu, bilgisayara bakma sendromu olarak da bilinmektedir. Bu durum bilgisayar ile ilgili göz yorgunluğu, dijital göz yorgunluğu anlamına gelmektedir. Yani bilgisayar görme sendromu, bilgisayar, tablet, e-okuyucu ve cep telefonu kullanımları ile meydana gelen bir göz ve görme sorunları olarak açıklanmaktadır. Günümüzde birçok kişi gerek çalışma ortamında gerek evde sürekli olarak dijital ekran karşısında olmak durumundadır ve bu ekran karşısında geçirilen uzun süreler göz problemlerini meydana getirmektedir. Bilgisayar başında günde üç saatten daha fazla zaman geçirmek göz yorgunluğu ve rahatsız edici görsel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bilgisayar görme sendromu belirtileri;

  • Bulanık görme
  • Odaklanma zorluğu yaşama
  • Kuru gözler
  • Tahriş gözler
  • Baş ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Sırt ağrısı

 

şeklinde olmaktadır. Dijital ekran karşısında geçen vakit arttıkça bu rahatsızlıkların seviyesi de aynı şekilde artmaktadır.

 

Göz Yorgunluğu

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bilgisayar ekranları günlük hayatımızda daha çok yere sahip olmaktadır. Bu durum ile beraber dijital ekran teknolojisi de gelişme göstermektedir. Günümüzde elektronik cihazların çoğunda ekran parlaklığını ve netliğini arttırmaya yardımcı olan LED arka ışık teknoloji kullanılmaktadır. Bu LED ışıklar çok güçlü olan mavi ışık dalgalarını yaymaktadır. Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler ve düz ekran televizyonlarda bu teknoloji kullanılan bir teknoloji olmaktadır. Yaygın olarak kullanılması ve popülerliğinin giderek artması ile insanlar sürekli olarak yoğun bir şekilde mavi ışığa maruz kalmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre ise mavi ışığa gün içerisinde iki saat gibi kısa bir süre bile maruz kalan kişilerde dijital göz yorgunluğu başlangıcı nedeni olduğu söylenmektedir. Mavi ışık, computer vision sendromu haricinde katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasonu, retina ile ilgili sorunlara ve uyku bozukluklarına da ol açmaktadır. Ayrıca,

  • Kullanılan dijital ekranın ekran parlaklığının fazla olması,
  • Zayıf aydınlatma,
  • Bilgisayar kullanan kişinin zayıf duruşu,
  • Bilgisayarı kullanan kişinin bilgisayara yanlış mesafede olması,
  • Bilgisayarı kullanan kişinin bilgisayarı yanlış açıda görüntülemesi,
  • Düzeltilmemiş göz hastalıkları

gibi durumlar da dijital göz yorgunluğuna neden olan durumlar arasında yer almaktadır. Yine göz kuruluğu, göz yorgunluğunun bir nedeni daha olmaktadır. Göz kuruluğu, dijital göz yorgunluğunu daha kötü bir duruma getirmektedir. Yaşla birlikte yaygın hale gelen göz kuruluğu, erkeklerde kadınlara göre daha az meydana gelmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar ve yaşanılan bazı sağlık sorunları da göz kuruluğuna neden olmaktadır. Antihistaminikler ilacı kullanan birisinde göz kuruluğu riski yüksek olmaktadır. Tiroid hastalığı ve bazı otoimmün hastalıkları olan kişilerde de göz kuruluğu riski diğer kişilere göre daha fazla olmaktadır.

 

Dijital Ekran Işığı

Mavi ışık, görünür ışıklar içerisinde en yüksek seviyede enerji içeren ışık aralığına sahip olmaktadır. Mavi ışıkların en büyük enerji kaynağı güneş ışığı olmaktadır. Ayrıca florasan lamba, kompakt floresan lamba ampulleri, kırmızı ışık, düz ekran LED televizyon, bilgisayar ekranları, akıllı cep telefonları ve tablet ekranları kendilerine birçok başka kaynak da bulmaktadır. Güneşten dolayı mavi ışığa maruz kalma miktarı ekranlardaki mavi ışığa maruz kalma miktarından daha fazla olmaktadır. Buna rağmen ekranlara olan yakınlık ve ekranlara bakmak için günlük geçirilen zaman gibi faktörler ile ekran maruziyetinin uzun vadeli etkileri konusunda sıkıntılar olmaktadır.

Mavi ışığın insan ruhuna farklı etkileri olmaktadır. Gündüz saatlerinde mavi ışık insanın ruh halini yükseltme etkisinde ve insanın farklılığını arttırma etkisinde olmaktadır. Bu durum gece ise değişmektedir. Gece maruz kalınan mavi ışık insanların uyku düzenini bozma, insan vücudunun biyolojik saatini bozma gibi durumları ortaya çıkarmaktadır.

 

Bilgisayara Bakma Sendromu Etkileri

Bilgisayara bakma sendromu diğer adı ile dijital göz yorgunluğu sadece yetişkinleri etkilememektedir. Teknolojik cihazların kullanımı gün geçtikçe küçük yaştaki çocukların da kullanım alanında olmaktadır. Bu nedenle yetişkinler gibi çocuklarda risk altında olmaktadır ve çocuklarda da sık sık göz yorgunluğu durumunu ortaya çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalara göre çocuk ve ergenler (8-18 yaş arası bireyler) günde ortalama 7 saat süre ile elektronik cihazlara zaman ayırmaktadır. 10 yaşından önce gözleri tam olarak gelişimini bitirmemiş olan çocuklar mavi ışığa son derece yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Bu durum ileriki yaşlarda da çocukların göz hastalıkları yaşamasının başlangıcı olmaktadır. Bu nedenle çocukların ekran karşısında geçirdiği süre ebeveynleri tarafından denetilmekte ve sınırlandırılmaktadır.

 

Bilgisayar Görme Sendrom Semptomları

Computer vision sendromu, gözlerde oluşan kuruluk, gözlerde oluşan tahriş, gözlerde oluşan kızarıklık, baş ağrıları, aşırı yorgunluk hissi, çift görme sorunu, boyun ağrıları, omuz ağrıları, ekrana dokunmada yaşanılan zorluk şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çok uzun süre bakıldığı takdirde mide bulantıları ve kişinin kendini iyi hissetmemesi olarak da yaşanmaktadır. Bu durumlar bilgisayar ekranlarının karşısında geçen sürenin uzunluğuna göre şiddet göstermektedir. bulanık görme, yakını görememe, zayıf göz koordinasyonu gibi göz hastalıkları bilgisayar kullanımı ile ilişkili olan tahriş seviyesini arttırmaktadır.

Bilgisayar ekranı karşısında geçen sürenin azaltılması ile yaşanılan computer vision sendromu belirtileri de azalma göstermektedir. Yine de bazı durumlarda bazı insanlarda azalan süre ile kalıcı olan belirtiler gözlenmektedir ve bu belirtilerin tedavi olmaması durumunda gözde oluşan sorunlar daha kötü bir yere gelmektedir. Bu nedenle doktora başvurulması gerekmektedir.

 

Computer Vision Sendromu Teşhisi

Göz doktorunun yapacağı bir göz muayenesi ve hasta şikayetleri ile bilgisayara bakma sendromu bulguları tespit edilmektedir. Kapsamlı bir değerlendirme için ise, hasta geçmişi incelenerek kişinin genel sağlık durumu ve mevcut olan semptomları, görme sorunları incelenmektedir. Ya da görme keskinliği testi yapılarak belirli bir mesafeden bir harfin ve ya sembolün ne kadar görülebildiği kontrol edilmektedir. Bir de gözlerin nasıl odaklandığı test edilmektedir. Burada ise gözlerin etkili bir şekilde odaklanıp odaklanamadığı incelenmektedir. Doktorlar bu testler ile elde ettikleri bilgileri kullanarak hastanın göz yorgunluğuna sahip olup olmadığına karar vermektedir. Bu durum neticesinde tedavi yöntemleri izlenmektedir. Göz yorgunluğunun tedavisi için genel olarak gün içerisinde yapılan alışkanlıklardan uzaklaşma önerilmektedir. Ayrıca ekran başında uzun zaman geçirmesi gereken kişilerin başka bir iş tercih etmesi ya da bilgisayara bakma sürelerinde değişikliğe gitmesi önerilmektedir. Bilgisayar başında olma süreleri için, kitap okuma zamanları için reçete ile verilen gözlüklerin ya da kontakt lenslerin kullanılması önerilmektedir. Bu gözlükler ve kontakt lensler göz yorgunluğunun azalmasına fayda sağlamaktadır. Yine aynı şekilde bu süreç içerisinde kişinin gözünde göz kuruluğu olması durumunda doktor buna uygun olan tedavi ile hastayı tedavi etmektedir. Yaşanılan bilgisayara bakma sendromu durumunun erken bir şekilde ortaya çıkması için kişilerin bir göz doktoruna muayene olması gerekmektedir.

Yapılan araştırmalara göre bir insan ortalama olarak dakikada yirmi kez göz kırpmaktadır. Bu sayı ekran başında olan bir insanda ise normalden daha az bir sayıda olmaktadır. Ekran başında bulunan bir kişi bir dakika içerisinde yaklaşık olarak 7 kez göz kırpmaktadır. Göz kırpmak gözleri nemli tutmayı sağlamaktadır. Ama ekran başında göz kırpmak unutulmaktadır. Unutulan bu durum ise gözdeki nemi azaltmaktadır. Azalan göz kırpma ise gözde kuruluğa, gözde kızarıklığa ve gözde tahrişe neden olmaktadır. Bu kuruluk için gözyaşı damlası önerilmektedir.

Blog Son Eklenenler
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz altı torbası, birçok insanın karşılaştığı ve estetik açıdan rahatsız edici olabilecek bir sorundur. Bu sorun, ilerleyen yaş, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi, genelde gözlerde meydana gelen bir renk değişikliği durumunu ifade etmektedir. Bu durum, aynı zamanda cilt ve saçta da görülebilir ancak en sık göze çarpan yeri gözlerdir.
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biri olarak karşımıza çıkar. Genellikle birkaç saniye veya birkaç dakika süren göz kararması, insanların hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir.
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Günümüz dijital çağında, uzun saatler boyunca ekran karşısında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, mavi ışığa maruz kalma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.