Keratakonusta Hangi Lens Kullanılır?
02.09.2023

Keratakonusta Hangi Lens Kullanılır?

Günümüzde göz hastalıklarının tedavisinde lensler kullanılmaktadır. Lensler sayesinde görme bozukluğu yaşayan bireylerin gözlerinde önemli ölçüde iyileşme sağlanmaktadır. Keratakonus hastalığı da lens ile tedavi edilen hastalıklardan birisidir. Keratakonus gözde meydana gelen bir hastalık biçimidir. Bu hastalığın tedavisinde ise keratakonus lens kullanılmaktadır. Keratakonus lens bu hastalığı yaşayan bireyler için özel olarak tasarlanmıştır. Bu yazımızda keratakonus usta hastalığından ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan keratakonus lenslerle alakalı detaylı bilgiler vereceğiz.

 

Keratakonusta Hastalığı Nedir?

Keratakonus hastalığı konik kornea hastalığı olarakta bilinmektedir. Bu hastalık korneanın iltihap olmadan ilerleyen incelmesi ve bu incelme doğrultusunda korneanın dikleşmesiyle meydana gelen karakterize ektazik bir göz bozukluğudur. Korneada olan bu dikleşme zaman içerisinde ilerler ve dikleşme neticesinde anormal kornea şekli ortaya çıkar. Anormal kornea şekli ile görme derecesinde ilerleyen bir azalma meydana gelmektedir. Görmede meydana gelen bu azalmaya optik distorsiyona denilmektedir. Miyopluk bu bağlamda artar ve astigmatizma da bu bağlamda gelişir.

Keratakonus hastalığının ortaya çıkması küçük yaşlarda başlamaktadır. 5 – 6 yaşlarında itibaren keratakonus hastalığının meydana geldiğini söyleyebiliriz. İlerleyen yaşlarda ise nadiren de olsa ortaya çıktığı ve geliştiği gözlemlenmiştir. Başlarda tek gözde ortaya çıkmaktadır. Ancak daha sonrasında tek gözde çıkan keratakonus hastalığı diğer gözde de ortaya çıkar. Ortalama 4 – 5 yıl sonra diğer gözde meydana gelebilir. Keratakonus hastalığı bir anda gelişmeyebilir. Yani görme kaybı başlar ancak bu sizi 5 – 6 yıl kadar rahatsız etmeyecek şekilde ilerleyebilir. Ancak daha sonrasında görme kaybını ileri düzeyde etkileyecek şekilde ortaya çıkmaktadır.

Keratakonus hastalığıyla alakalı en sık sorulan soru ise kadın ve erkeklerde herhangi bir ayrım var mı sorudur. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse aslında erkeklerde de bu hastalık ortaya çıkmaktadır kadınlarda da. Ancak ciddi bir fark olmamakla beraber kadınlarda keratakonus hastalığının daha sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer aile bireylerinizde keratakonus hastalığı bulunuyorsa diğer aile fertlerinde bu hastalığın çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle anne baba veya kardeşte böyle bir rahatsızlık var ise aile bireylerinin keratakonus hastalığına karşı bilgisayarlı kornea topografisi çektirmesi gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

Peki, keratakonus hastalığının en sık belirtisi nedir? Aslında herkesin günlük olarak sıklıkla yaptığı göz kaşıma takıntısı keratakonus hastalığının bir belirtisidir. Korneada meydana gelen dikleşme sonrası göz kapağında bir kaşınma meydana gelmektedir. Bu nedenle gün içinde çok fazla göz kaşımaya başlarız. Bu nedenle eğer çok fazla göz kaşıyorsanız bu durumu önemli olarak nitelendirebiliriz. Bilgisayarlı korna topografisi çektirerek gözünüzün kaşınmasına sebep olan durumu kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sizin de gün içinde çok fazla gözünüz kaşınıyor ve gözünüzü çok fazla kaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor.

Eğer keratakonus hastalığının olduğu gözünüzde tespit edildiyse tedavisinde keratakonus lensi kullanılmaktadır. keratakonus lensi kontakt lenstir. keratakonus yumuşak lens kullanılarak tedavi edilir ve bu yumuşak lensler özel olarak seçilmektedir.

 

Keratakonusta Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Keratakonus hastalığında ilk olarak tedavi yöntemi olarak gözlük önerilmekteydi. Ancak keratakonus hastalığının tedavisinde gözlük, o gün veya o ay için bir tedavi yöntemi olmaktadır. Sebebi ise keratakonus hastalığının gün geçtikçe ilerlemesi ve hastanın görme bozukluğunun günden güne artmasıdır. Başta gözlük ile başlayan tedavi daha sonrasında lens ile tedavi edilme yoluna doğru ilerlemektedir. Buna sebep olarak gözlüğün hastalığın ilerleyen aşamalarında yetersiz kalmasını gösterebiliriz. Keratakonus hastası, hastalığın ileriki aşamasında artık gözlük ile göremez hale gelmektedir. İşte, tam olarak bu noktada keratakonus yumuşak lens devreye girmektedir.

Keratakonus yumuşak lensler özellikle hastalığın ilk aşamalarında çok iyi bir şekilde görme sağlamaktadır. Bu lensleri kullanan hastaların herhangi bir görme bozukluğu yaşamadığı kesindir. Üstelik yumuşak olduğu için kesinlikle gözde herhangi bir kaşındırma yapmamaktadır. Keratakonus yumuşak lenslerin hastalığın en başında kullanılmasının önemi ise tam burada ortaya çıkmaktadır. Az önce keratakonus hastalığının bir belirtisi olarak göz kaşımayı söylemiştik. İşte bu hastalığa yakalanmış olan bireylerin genellikle gözlerini kaşıma alışkanlığı vardır. Ancak keratakonus yumuşak lens sayesinde oluşan bu göz kaşıma alışkanlığına bir son verilecektir. Keratakonus yumuşak lenslerin genellikle ömrü 3 aydır. Yani 3 aydan sonra mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. 3 ay boyunca temizliğini yaparak sorunsuz bir şekilde kullanım imkânınız olacaktır.

Keratakonus hastalığının ilerleyen aşamalarında ise sert yapıda ve gaz geçirgenliği olan lenslere geçiş yapılabilir. Bu lensler özellikle göz numarasının büyümesi ile hastanın herhangi bir görme bozukluğu yaşamaması için oldukça önemlidir. Gaz geçirgenliği fazla olan bu lensler keratakonus lens kullananlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sert lenslerin yumuşak lensler kadar rahat olması için mutlaka öncesinden hasta ile dene yapılması lazımdır. Sebebi ise hastanın göz kornasında olan dikleşmeye tam uyumlu bir şekilde yapılması gerekmektedir. Tam uyumlu yapıldığı zaman yumuşak lensler kadar rahat olacaktır.

Keratakonus hastalığının tedavisinde lens kullanacaklar için toplan 3 aşama bulunmaktadır.

İlk aşamada hastanın hangi aşamada lense ihtiyacı olduğu saptanmaktadır. Yani hastanın gözüne en uygun olan lens modeli belirlenmelidir. İkinci aşamada ise hastanın gözünün çap ve genişliği ölçülmelidir. Hastanın gözüne tam uyumlu lens yapmak hastanın göz konforu için oldukça önemli olacaktır. Üçüncü aşama ise hastaya özel olarak tasarlanan lensin hastanın gözünde test edilmesidir. Test sonucuna göre hastaya en uygun lens bulunmuş olunur.

Keratakonus hastalığının tedavisi için bir lens arıyorsanız Lens Optik geniş ürün yelpazesi ile size en iyi hizmeti sunacaktır. Keratakonus hastalığının tedavisinde kullanılacak olan hem sert hem de yumuşak olan lensleri web sitemiz üzerinden kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Yıllardır lens üzerine hizmet verdiğimiz için her türlü lensi en uygun fiyatlarla sizlere sunmaktayız.

Blog Son Eklenenler
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz rengi, bireylerin fiziksel özelliklerinin en çok büyüleyen unsurlarından biridir ve özellikle ebeveynleri için çocuk gelişiminde önemli bir yer tutar.
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde ışık çakması, birçok bireyin yaşamında zaman zaman karşılaştığı gözlerin birinde ya da ikisinde aniden gelen bir görsel deneyimdir.
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz sulanması, tıbbi ifade ile epifora olarak adlandırılan gözlerin normalden fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşların olması gerektiği gibi akmaması sebebi ile meydana gelen durumdur.
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Günümüz, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir dönemde yaşıyoruz ve bu durum, çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde meydana gelen, kitle yani tümör haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerekenden daha aşağıda konumlanmasıyla karakterize edilen bir durumdur.
İLasik Nedir?
İLasik Nedir?
Görme kusurları, günlük yaşam kalitesini etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Gözlük ya da kontakt lens kullanımı, bu sorunlara geçici çözümler sunarken, kalıcı bir çözüm arayanlar için İLasik yöntemi dikkat çekmektedir.
Göz Travması Nedir?
Göz Travması Nedir?
Göz travması, günlük yaşantımızda karşılaşabileceğimiz ciddi sağlık sorunlarından biridir ve özellikle gençleri etkileyen bir durumdur. Çoğunluk olarak fiziksel aktiviteler sırasında veya kazalar sonucunda meydana gelen göz travmaları, gözün hassas yapısı nedeniyle ciddi sonuçlar doğurabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.