Kontakt Lens Korneayı İnceltir Mi?
02.09.2023

Kontakt Lens Korneayı İnceltir Mi?

Günümüzde görme bozukluğu yaşayan bireyler ve göz renginden memnun olmayan bireyler genellikle gözlük yerine lens kullanmayı tercih etmektedir. Lens kullanımı gözlük kullanımına çok daha konforlu ve kolay olması nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Görme bozukluğu veya göz rengini değiştirmek için lens kullanan kişilerin ortak sorusu “Kontakt lens kornayı inceltir mi?” sorusu olmuştur. İnternet üzerinden ne yazık ki bu soruya net bir cevap verilmemiştir. Net bir cevap verilmemesinden dolayı ise lens kullanan bireyler ve kullanmak isteyen bireyler akıllarında oluşan bu önemli soruya cevap bulamamışlardır. Bu yazımızda kontakt lens korneayı inceltir mi sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayacağız.

 

Kontakt Lens Nedir?

Kontakt lens korneaya takılarak kullanılan ve göz bebeğini tamamen kaplayan lens çeşididir. Gözlük kullanımıyla benzer özelliklere sahip olduğu için gözlüğe alternatif diyebiliriz. Göz renginin değiştirilmesinden göz hastalıklarının tedavisine kadar pek çok işlevde kontakt lenslerden faydalanılmaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı oldukça yaygındır diyebiliriz.

Kontakt lens için bir çeşit protez diyebiliriz. Yapısı iki yüzeyden oluşmaktadır.  Bu yüzeyler ise arka ve ön yüzeydir. Bu yüzeylere ek olarak kontakt lenslerin yapısını belirleyen bir farklı faktörler bulunmaktadır. Gözün eğimine ve çapına göre kontakt lenslerin yapısı değişmektedir. Yapısında bu değişme ise göz ile tam bir uyum halinde olması açısından oldukça önemlidir. Lensin göz ile temas ettiği yüzey arka yüzeydir. Dış etkenlerden etkilenen yüzeyi ise ön yüzeyi olmaktadır. Ön yüzeyin kontakt lenslerde bulunan işlevleri oldukça önemlidir. Zira kontakt lenslerin ön yüzeyi görme bozukluklarının tedavisinin yapılması açısından önemli rol oynamaktadır. Ön yüzey göze gelen görüntüdeki kırma kusurlarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede kırma kusurları iyileşir ve görüntü netleşir. Kırma kusurlarının düzeltilmesi ise az önce bahsettiğimiz lens eğimiyle alakalıdır. Lens eğimine lens numarası adını verebiliriz. Görüntünün yani kırma olayının bozukluğuna göre lensin derecesi değişmektedir.

Aynı zamanda az önce de belirttiğimiz gibi kontakt lenslerin gözü rahatsız etmemesi için özel olarak tasarlanması lazım. Yani bu ne demek oluyor inceleyelim. Lens kornea üzerine oturmaktadır. Burada korneaya tam olarak oturması için eğiminin doğru bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Ayrıca lensin gözle temas eden arka yüzeyinin ve kırma işlevini yerine getiren ön yüzeyinin eşit eğimde olması gerekmektedir. Yani arka yüzeyin yarıçapı belirlenirken mutlaka korneanın yarıçapından yola çıkılması gerekmektedir. Lensin gözle uyumunu gösterin çap ise dış kenarlar arasında ölçülmektedir. Bu noktada yapılacak en ufak bir hata göz hastalıklarına neden olacaktır. Kontakt lens kullanımı sonrası gözde kızarıklık, kaşıntı, yanma, batma gibi şikâyetleriniz başladıysa mutlaka uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Kontakt lenslerin en büyük özelliği ve diğer lenslerden ayıran belirgin özelliği göz ile tam uyumlu olmasıdır. Kontakt lensler göz ile en uyumlu olan lens çeşididir. Bunun sebebi ise korneanın yarıçapına göre lensin yarıçapının ayarlanmasıdır.

 

Kontakt Lensin Kornea Üzerinde Etkisi Var Mı?

Gelelim yazımızın en can alıcı noktasına, kontakt lens korneayı inceltir mi sorusuna beraber yanıt alalım. Kontakt lens kullanımının kornea üzerinde etkisi bulunmaktadır. Yani kontakt lens korneayı inceltir mi sorunun cevabı evettir. Ancak burada notlar düşmemiz gerekmektedir. Kontakt lens kullanımın önerilen gibi yapılmaması kornea üzerinde etkilidir. Yani bu ne demek oluyor açıklayalım. Kontakt lens kullanımı yaparken gözde batma olmasını, gözde kuruluk olmasını engellememiz gerekiyor. Bunun engellemenin tek yolu ise lens bakımlarını düzenli olarak yapmamızdır.

Yani lensin kornea üzerinden inceltme yapmasının en büyük nedeni göz kuruluğudur. Gözümüz gün boyu yabancı maddelerden kendini korumak için gözyaşı üretmektedir. Göz de bulunan lensinde yabancı madde olarak görünmesi nedeniyle başlarda çok fazla gözyaşı üretir ve göz kuruluğuna neden olur. Bu noktada sizin suni gözyaşı ile gözlerinizi ıslatmanız ve göz kuruluğunuzu önlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde göz kuruluğu kornea incelmesine neden olacaktır.

Renkli lens kullanıyorsanız söylediğimiz maddeleri çok daha dikkatli bir şekilde uygulamanız gerekiyor. Numaralı lenslerde olduğu gibi renkli lens kullanırken de göz kuruluğuna dikkat ederek gözlerinizi mutlaka nemlendirmeyi unutmayın.

Lens kullanımının kornea üzerinden olumsuz etkilerinden bir diğer ise lenste sertleşme olmasıdır. Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.

Lensin kornea üzerinden etkilerini azaltmak hatta sıfıra indirmek için mutlaka lenslerin kullanım süresine dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca lenslerin düzenli olarak bakımlarının yapılması da gerekmektedir.

Eğer kontakt lens kullanımından herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.

 

Doğru Kullanım Sonucu Kontakt Lens Göz Sağlığını Destekler

Doktorunuzun ve optisyeninizin önerilerine uygun olarak kontakt lens ve renkli lens kullanımınızda lensler hiçbir şekilde göze ve göz yapısına zarar vermez. Aksine görüş netliğinize katkı yaparak göz sağlığınızı destekler. Kontakt lensler farklı seçeneklere sahiptir. Bu seçenekleri rutin göz muayenenizde göz doktorunuz belirler ve reçete eder. Bu reçetede belirlenen lens ile net görüş sağlanır.

Kontakt lensi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra mutlaka lens solüsyonu ile temizleyerek kullanılırsa kontakt lens göze herhangi bir zarar vermez. Bunun yanı sıra kontakt lensi lens solüsyonu ile düzenli olarak yıkanmalıdır. Bunun yanı sıra kontakt lensler belirtilen kullanım süresinden daha uzun süreler boyunca kullanılmamalıdır. Bu durumda gözünüzün zarar görmesi kaçınılmazdır. Günlük, haftalık ya da aylık kullanımlı lens kullanıyorsanız kullanım süresi bittiğinde yeni lense geçiş yapmalısınız.

Sizde yıl içinde yaptırdığınız göz muayenesinde size en uygun kontakt lensi satın almak için doktorunuza danışmayı ve bilgi almayı unutmayın.

Blog Son Eklenenler
Şalazyon Ameliyatı
Şalazyon Ameliyatı
Şalazyon, göz kapaklarının kenarlarında bulunan bezlerin tıkanması sonucu oluşan kistlerdir. Bu durum göz kapağı kisti olarak da adlandırılır. Şalazyonlar genellikle küçük yapılı, ağrısız ve yumru benzeri şişlikler şeklinde ortaya çıkar.
Göz Rengi Ameliyat ile Kalıcı Olarak Değiştirilebilir Mi?
Göz Rengi Ameliyat ile Kalıcı Olarak Değiştirilebilir Mi?
Göz rengi değiştirme konsepti, özellikle hanımlar arasında son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Toplumda göz renkleri üzerindeki ilgi göz önüne alındığında, bizim ülkemizde de bu trend oldukça yaygındır.
Göz Kapağı Estetiği Fiyatları 2024
Göz Kapağı Estetiği Fiyatları 2024
Göz kapağı estetiği, modern tıbbın sunduğu en popüler ve etkili kozmetik cerrahi işlemlerden biridir. İnsan yüzünde en dikkat çekici özelliklerden biri olan gözler, zamanla yaşlanma, genetik faktörler, stres ve çeşitli çevresel etkiler nedeniyle canlılığını ve gençliğini kaybedebilir.
Göz Tansiyonu Kaç Olmalıdır?
Göz Tansiyonu Kaç Olmalıdır?
Göz tansiyonu, göz içerisinde bulunan sıvının miktarı ile ilişkili bir durumdur. Göz içindeki sıvı miktarı, normal değerlerin dışına çıkıldığında göz tansiyonu olarak adlandırılan bir durum yaratabilir.
Klimalı Ortamlarda Lens Kullanımı ve Göz Kuruluğu
Klimalı Ortamlarda Lens Kullanımı ve Göz Kuruluğu
Yaz aylarında artan sıcaklıklar, klimaların sıklıkla kullanılmasına sebep olmaktadır. Lens kullanımı plajda veya klimalı alanlarda göz kuruluğuna yol açabilir. Bu yaygın bir sorun haline gelmiştir ve klimalı ortamlarda lens kullanımı riski artırabilir.  
Badem Göz Nedir? Badem Göz Estetiği
Badem Göz Nedir? Badem Göz Estetiği
İnsan vücudundaki ilk göze çarpan organ gözlerdir. Estetik açıdan ve sosyal ilişkilerde bir kişiyi öne çıkaran güzel bir çift göz vardır.
Göz Nezlesi Nedir?
Göz Nezlesi Nedir?
Göz nezlesi, göz kapaklarını ve göz küresini kaplayan şeffaf zar olan konjonktivanın iltihaplanması sonucunda gözlerde pembemsi veya kırmızımsı renkleşmeyle karakterize edilir.
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz çevresindeki et benleri genellikle cilt lezyonları sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.