Lens Kullanım Süresine Dikkat
03.09.2023

Lens Kullanım Süresine Dikkat

Günümüzde lens kullanımı oldukça artmıştır. Lens kullanım süresine göre farklı farklı lensler bulunmakta ve görme bozukluğu yaşayan insanlar bu lensleri kullanmaktadır. Ancak az önce bahsettiğimiz gibi lenslerin kullanım süresi vardır. Bu kullanım süresi aslında lenslerin son kullanma tarihi olarak düşünülebilir. Yani lenslerin kullanım süresince kullanılması ve ardından çöpe atılarak yerine yeni lenslere geçilmesi gerekiyor. Lenslerin kullanım süresinin göz ardı edilmesi faydasından çok zararının olmasına neden olacaktır. Bu yüzden aldığınız lenslerin mutlaka kullanım süresine dikkat edin ve kullanım süresini tamamladıktan sonra kullanmaya devam etmeyin. Bu yazımızda sizlere lenslerin kullanım süresi hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

 

Lenslerde Kullanım Süresi Nedir?

Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir.

Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır. Ancak burada lensleri kullanım süresi boyunca sürekli takabileceğinizi anlamamanız gerekiyor. Zira lenslerin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Bakımı yapılmamış olan lenslerin hepsi günlük lens olarak kullanılmalıdır. Sebebi ise günlük bakımlar yapılması gerektiğidir. Bu nedenle aylık veya haftalık lens alıyorsanız mutlaka günlük düzenli olarak lens solüsyonları ile lens bakımınızı yapmalısınız. Lenslerde olan bu kullanım süresini göz ardı etmeniz geri dönüşü olmayacak sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle lensleri kullanırken veya lens alırken mutlaka kullanım süresine dikkat etmeniz gerekiyor.

 

Kullanım Süresine Göre Lens Çeşitleri Nelerdir?

Lenslerin kullanım süresine göre lensler kendi içerisinde ayrılmaktadır demiştik. Peki, kullanım süresine göre kaça ayrılmaktadır?

 

Günlük Kullan-At Lensler

Günlük lens kullan at lens olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere günlük olarak kullanım imkânı sunan lenslerdir. Özellikle çok doğun bir şekilde çalışan kişiler için uygun olan bir lenstir. Peki, neden çok yoğun çalışan bireyler için uygundur? Nedeni lenslerin günlük olarak bakıma ihtiyacının olmasıdır. Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.

 

Haftalık Lensler

Haftalık lensler yani 7 günlük lensler size 7 gün boyunca kullanım imkânı sunmaktadır. Bu 7 gün içerisinde kullanarak süresini tamamlandığınız yeni lensler ile değiştirmeniz gerekmektedir.  Haftalık lensler için bilinen en büyük yanlış ise 7 gün boyunca bakımsız sürekli gözde takılı kalacağıdır. Haftalık lenslerin ömrü 7 gündür ancak bu 7 gün boyunca bakımlarını aksatmamanız gerekiyor. Bakımlarını aksatmadan yaparsanız 7 gün boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Haftalık lenslerin iki farklı modeli bulunmaktadır. Bunlar haftalık ve iki haftalık modellerdir. Haftalık lensi detaylı olarak açıkladık. Peki, iki haftalık lens nedir açıklayalım. İki haftalık lens adından da anlaşılacağı üzere 2 hafta yani 14 gün boyunca bakımlarının yapılması durumunda sorunsuz kullanım imkânı sunan lenslerdir.

 

Aylık Lensler

Aylık lensler 30 gün kullanım süresine sahiptir. 30 gün boyunca günlük düzenli olarak bakımlarını yaptığınız bu lensleri kullanabilirsiniz. Aylık lensler genellikle uzun süredir lens kullanan kişiler tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Sebebi ise aylık lensleri lens kullanımını bilen kişilere büyük avantaj sağlamasıdır.

 

Yıllık Lensler

Yıllık lensler ise adından da anlaşılacağı üzere bir yıl boyunca sorunsuz kullanım imkânı sunan lenslerdir. Yıllık lens gözlerinde birikinti oluşmayan bireyler tarafından kullanılması gerekmektedir. Yıl boyunca düzenli olarak bakımlarının yapılmasıyla sorunsuz bir kullanım imkânını size sunacaktır.

 

Gece Gözde Kalabilen Lensler

Gece gözde kalabilen lensler ise 7/24 kullanım imkânı sunan lenslerdir. Normal lenslerin gözde durması son derece sakıncalı olmaktadır. Sebebi ise lenslerin gözde kayması ile korneayı çizmesi veya gözün arkasına kaçması gibi sorunları ortaya çıkarmasıdır. Ancak gece gözde kalabilen lensler ile bu sorun tamamen ortadan kalkmıştır. Gece lens kullanımına uygun olacak şekilde üretilmiş olan bu lensler sayesinde artık lens çıkarmak zorunda kalmayacaksınız. Özellikle son zamanlarda gece gözde kalabilen lenslerin satışı oldukça artmıştır.

Burada yer alan kullanım süresi aynı zamanda numaralı lens kullanım süresidir. Numaralı lens kullanım süresi de yine aylık, yıllık ve günlük olmak üzere değişmektedir.

 

Kontakt Lenslerde Kullanım Süresi Nasıldır?

Kontakt lenslerde yukarıda belirttiğimiz gibi günlük, aylık ve yıllık olacak şekilde çeşitler bulunmaktadır. Ancak kontakt lens kullanım süresine etki eden bir madde daha vardır. Oda sertlik ve yumuşaklıktır. Kontakt lenslerin kullanım süresini sertlik ve yumuşaklık direkt olarak etkilemektedir. Sert kontakt lenslerin kullanım süresi yumuşak olan lenslere göre biraz daha azdır. Bu nedenle çok uzun ömürlü bir lens arıyorsanız yumuşak kontakt lens alabilirsiniz. Yumuşak kontakt lenslerin kullanım süresi 8 – 12 ay olarak değişmektedir.

 

Lenslerin Kullanım Süresi Geçerse Ne Olur?

Lens kullanım süresi geçerse ne olur herkesin aklında bu soru vardır. Lens kullanım süresi çok önemli bir kullanım etkenidir. Peki, kullanım süresi geçerse ne olur?

İlk olarak kullanım süresi geçmiş olan lensler gözde alerjik reaksiyonlara neden olacaktır. Lenslerin kullanım süresi aslında kendini temizlemesi ve bakteri üretmesiyle doğru orantılıdır. Sizin süresi gelen lensi değiştirmemeniz gözde alerjik reaksiyonlara neden olacaktır. Aynı zamanda süresi geçmiş olan bu lenslerin gözde alerji yapması sizin gözünüzü kaşımanıza neden olacaktır. Gözünüzü kaşıdığınız zaman lens kayar ve kötü sonuçlara neden olur.

Lens kullanım süresi geçtiği zaman lensler gözünüze batmaya başlar. Lenslerin kullanım süresinin geçmesi yapısının bozulması anlamına gelmektedir. Bu nedenle lenslerin yapısı bozulduğu için kullanım süresi geçmiş olan lensler göze batmaya başlayacaktır.

Kullanım süresi geçmiş olan lensler korneanın mikrop kapmasına neden olacaktır. Kornea gözümüzün görmesine sağlayan önemli bir göz elemanıdır. Bu nedenle korneanın mikrop kapması kalıcı görme bozukluklarına neden olacaktır.

Lenslerin kullanım süresinin geçmesi özelliğini yitirmesine neden olacaktır. Yani eğer görme bozukluğunuzu tedavi etmek için lens tercih ediyorsanız lensiniz eskisi gibi performans göstermeyecektir. Bu nedenle lens takmanızın herhangi bir avantajı kalmayacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi lenslerin kullanım süresinin geçtiğini anladığınız bir olay yaşadıysanız hemen lens kullanımına ara vermelisiniz. Lensi gözünüzden çıkararak yerine geçici olarak gözlüklerinizi takmanız gerekecektir.

Kullanım süresi dolmuş olan lensleri asla kullanmaya çalışmayın. Kullanım süresi dolmuş olan lenslerin kullanılması gözünüzde geçici ve kalıcı olmak üzere pek çok hasar bırakacaktır. Kullanım süresi dolmuş lensleri kullanmak yerine gözlüklerinizi kullanmanız ve yeni lensler almanız çok daha doğru olacaktır.

Lens Optik olarak 1994 yılından bu yana kadar lens sektöründe hizmet vermekteyiz. Firmamız lens sektöründe öncü konumda olduğu için en uygun fiyat garantisiyle en iyi lensleri web sitemiz üzerinden satmaktayız. İhtiyacınız olan lensi web sitemiz üzerinden kolay bir şekilde alabilirken aynı zamanda lens bakımı için gerekli olan ürünleri de yine web sitemizden kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Göz Nezlesi Nedir?
Göz Nezlesi Nedir?
Göz nezlesi, göz kapaklarını ve göz küresini kaplayan şeffaf zar olan konjonktivanın iltihaplanması sonucunda gözlerde pembemsi veya kırmızımsı renkleşmeyle karakterize edilir.
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz çevresindeki et benleri genellikle cilt lezyonları sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz.
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Günümüzde birçok kişi, saatlerce bilgisayar, telefon ve tablet ekranlarına bakarak zaman geçiriyor.
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı, gözün dış yüzeyi için hayati öneme sahip bir salgıdır. Gözü nemlendiren, koruyan ve temizleyen bu sıvı, göz sağlığı için oldukça önemlidir.
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap okuma gözlüğü yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan görme sorunlarınıza çözüm olabilecek, miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları yaşayan birçok insan için yardımcı olabilir.
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz yorgunluğu, günümüz şartlarında artan yaygınlıkta olan bir sorundur. Sürekli olarak elektronik cihazlara bakma, uzun süre kitap okuma veya uzun süre araba kullanma gibi aktiviteler, göz yorgunluğuna yol açabilir.
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, halk arasında bilinen adıyla kırmızı göz hastalığı, göz çevresindeki konjonktiva zarının enfeksiyonu veya tahrişi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Günümüzde birçok insanın ortak sorunlarından biri olan göz altı morlukları, estetik açıdan oldukça önemli bir konudur. Göz çevresi, vücudun en hassas bölgelerinden biri olarak bilinir. Göz çevresi parlak ve canlı göründüğünde kişi, sağlıklı genç bir görünüm kazanır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.