Nistagmus Nedir?
16.05.2024

Nistagmus Nedir?

Nistagmus, gözlerin kontrolsüz ve tekrarlayan biçimde yana, aşağı yukarı ya da dairesel düzende hareket etmesi olarak adlandırılır. Bu durum, göz titremesi olarak da bilinir ve kişinin görme ve derinlik algısı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Nistagmus, bir ya da her iki gözde görülebilir ve genellikle doğuştan gelir. Ancak, bazı durumlarda yaşam boyu devam edebilir ya da zamanla daha da kötüleşebilir. 
Nistagmusun oluşumunda gözlerin doğru şekilde işlev görmemesi veya beyne doğru sinyaller göndermeyen sorunlar rol oynar. Bu durumun neden olduğu belirtiler arasında bulanık görme, baş dönmesi ve hatta denge kaybı gibi sorunlar yer alabilir. Nistagmusun azalmasına neden olan bazı tedaviler bulunsa da, maalesef şu anda tümüyle yok edilecek bir tedavi yöntemi mevcut değil.
Nistagmus, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum olabilir. Bu yüzden bu sorunu yaşayan kişilerin düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları ve uygun tedavi yöntemlerini denemeleri önemlidir.

Nistagmus (Göz Titremesi) Nedir?

Nistagmus, göz ile beyin arasında yanlış iletişim kaynaklanan bir durumdur. Bu durumda, gözlerin kontrol edilemeyecek şekilde yana, yukarıya, aşağıya veya dairesel biçimde ritmik olarak hareket etmesi söz konusudur. Bu durum, kişinin görme derinlik algısında zorluk yaşamasına neden olabilir.

Nistagmus doğuştan gelen bir durum olup, bazı durumlarda kazanılmış olabilir. Doğuştan nistagmus genellikle göz kaslarının veya sinirlerinin normal şekilde gelişmediği durumlarda ortaya çıkar. Bu durum, kişinin göz hareketlerinin kontrol edilebilmesini zorlaştırabilir ve görme yeteneğini etkileyebilir.

Nistagmusun belirtileri arasında sürekli göz titremesi, gözler arasında asimetri, baş dönmesi ve bulanık görme yer alabilir. Bu durumla yaşayan bir kişi, günlük yaşamında bazı zorluklarla karşılaşabilir ve görme yeteneğinden dolayı belirli aktivitelerde sınırlılık yaşayabilir.

Nistagmus Nasıl Ortaya Çıkar?

Nistagmus genellikle gözlerdeki istemsiz ve ritmik hareketlerin ortaya çıkması durumudur. Bu durum genellikle sağlıklı kişiler için endişe verici olmasa da, bazen ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Gözlerdeki bu hareketler, genellikle vücut dengesi ile ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Vücut dengesini korunması sağlayan bir takım mekanizmalar bulunmaktadır. Bu mekanizmalar farklı sistemler içinde yer alan çeşitli organlar birlikte düzgün çalışmasına katkıda bulunarak denge korunması sağlar. Beynin denge merkezi olan beyincik, beyin sapı ve beyin çekirdekleri, iç kulağın yer aldığı yarım daire kanalları, utrikül ve sakkül cisimcikleri, eklem ve tendonlarda yer alan reseptörler aracılığıyla beyne iletilen propioseptif duyu gözlenmektedir.

Beyindeki bu mekanizmalar sayesinde vücut dengesi korunabilir ve nistagmus gibi sorunlar ortaya çıkmadan önlenebilir. Ancak, bazı durumlarda bu mekanizmaların düzgün çalışmasını engelleyen bir sorun ortaya çıkabilir ve bu da nistagmus gibi göz hareketlerine neden olabilir. Bu nedenle, vücut dengesinin korunması için bu mekanizmaların sağlıklı şekilde çalışmasına özen gösterilmelidir.

Nistagmus Neden Olur?

Nistagmusa yol açan durumlar şunlardır:

  • Albinizm

  • Genetik

  • Uyuşturucu

  • Alkol

  • İnme

  • Beyin hastalıkları

  • Katarakt

  • Şaşılık

  • Göz veya kafa travması

  • MS sinir sistemi rahatsızlıkları


Nistagmus Çeşitleri Nelerdir?

Nistagmus çeşitleri arasında başlıca Horizontal Nistagmus, Vertikal Nistagmus ve Rotasyonel (Torsiyonel) Nistagmus bulunmaktadır. Bu farklı türler, gözlerin istemsiz ve ritmik hareketlerini tanımlar ve genellikle çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

Vertikal Nistagmus:  Dikey olarak yukarı, aşağı veya çapraz yönlere doğru göz hareketi durumu, dikey nistagmus olarak adlandırılır. Bu durum çoğunlukla nörolojik hastalıkların etkisi altındadır ve genellikle muayene sırasında yatay nistagmus gibi belirginleşebilir. Ayrıca, kendiliğinden ortaya çıkabilir ve hareketle birlikte şiddeti artabilir. Bu durum ayrıca, yatay nistagmustan daha uzun sürebilir.

Horizontal Nistagmus: Eğer göz yatay düzlemde sağa ya da sola hareket ederse, buna horizontal nistagmus denir. Bu tip nistagmus en sık karşılaşılan türlerden biridir. Özellikle iç kulak hastalıkları ile ilişkili denge organlarıyla ilgili durumlarda, ilgili yöne doğru horizontal nistagmus gözlenebilir. Nörolojik hastalıklarda da horizontal nistagmus ortaya çıkabilir. Hareket ya da muayene ile tetiklenen horizontal nistagmus, zamanla ve hareketin tekrarlanmasıyla şiddeti azalabilir.

Rotasyonel Nistagmus: Sinir sistemi bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen ve dikey nistagmusa benzeyen özelliklere sahip olan bir göz durumu, dairesel bir sıçrama hareketi yaparak kendi ekseni etrafında dönme olarak adlandırılır.

Nistagmus Belirtileri Nelerdir?

Nistagmus, gözlerin hızlı ve titrek bir şekilde hareket ettiği bir hastalıktır. Yaygın belirtiler arasında kontrol edilemeyen göz hareketleri, net görememe, denge sorunları, baş dönmesi ve vertigo bulunmaktadır.

Nistagmus belirtileri kontrol edilemeyen göz hareketleri ile ortaya çıkar:

  • Baş dönmesine neden olan vertigo hissi.

  • Karanlıkta görüş alanının kısıtlı olması.

  • Durgun nesnelerin hareket ettiği izlenimi vermesi.

  • Hızlı ve ani olarak ortaya çıkan kontrolsüz göz hareketleri.

  • Bulanıklık görme.

  • Denge sorunu.

  • Işık hassasiyeti

Nistagmus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nistagmus, bazen yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Nistagmus tedavisi nasıl yapılır sorusu, hastalığın doğru ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi için oldukça önemlidir.

- Bu tedavinin temelinde hastanın detaylı bir hastalık öyküsü alması ardından yapılacak detaylı fizik muayene ve göz muayenesi yer almaktadır.
- Altta yatan sağlık sorununun doğru bir şekilde tespit edilmesi, doğru tedavi planı oluşturulması açısından büyük önem taşır.
- Bu nedenle, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin uzman bir doktora başvurarak detaylı bir muayene yaptırması gerekmektedir.
- Aynı zamanda gerekli olması durumunda çeşitli görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri de başvurulabilir.
Nistagmus tedavisinde, öncelikle hastanın genel sağlık durumu ve göz sağlığı incelenir. Sonucu tanısı konulan hastalık tedavi edilmesi dayanırsa, nistagmus yol açan denge kaybı şikayetlerini azaltacak veya ortadan kaldıracak ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu tedavi sürecinde hastanın düzenli kontroller ve takipler yapılması da oldukça önemlidir. Uzman bir doktor tarafından yapılan doğru tedavi ile nistagmusun belirtileri kontrol altına alınabilir ve hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir.

Blog Son Eklenenler
Vitreus Nedir?
Vitreus Nedir?
Vitreus, Latince bir kelime olup Türkçe'de "cam gibi" ya da "camsı" anlamına gelir. İnsan ve omurgalı canlılarda, retina ile lens arasında bulunan boşluğu dolduran berrak jel, vitreus olarak adlandırılır.
Çocuklar Kaç Yaşında Kontak Lens Kullanabilir?
Çocuklar Kaç Yaşında Kontak Lens Kullanabilir?
Çocuklar için kontak lens kullanımı, son yıllarda ebeveynler arasında giderek daha fazla tartışılan bir konu haline gelmiştir.
Renkli Lens Gözde Kaç Saat Durmalı?
Renkli Lens Gözde Kaç Saat Durmalı?
Renkli lensler, estetik ve moda dünyasında giderek daha fazla ilgi gören bir trend haline gelmiştir. Göz rengini geçici olarak değiştirme imkanı sunan lensler, kullanıcılarına farklı bir görünüm kazandırmakta ve tarzlarını ifade etmelerine yardımcı olmaktadır.
En Çok Satan Renkli Lensler: Hangi Renkler ve Markalar Tercih Ediliyor?
En Çok Satan Renkli Lensler: Hangi Renkler ve Markalar Tercih Ediliyor?
Renkli lensler, doğal göz rengini vurgulamak veya bambaşka bir görünüm elde etmek isteyenler için popüler bir tercihtir. Günümüzde pek çok kişi günlük kullanımdan özel günlere kadar farklı amaçlarla renkli lens kullanmayı tercih ediyor.
2025’in En Trend Renkli Lensleri
2025’in En Trend Renkli Lensleri
Renkli lensler , kozmetik  ve medikal amaçlarla kullanılan popüler aksesuarlardan biri olmaya devam ediyor. 2025 yılı, doğallık ve estetiğin ön planda olduğu yenilikçi renk seçenekleriyle göz alıcı bir yıl olarak öne çıkıyor.
Kimler Renkli Lens Kullanamaz?
Kimler Renkli Lens Kullanamaz?
Renkli lensler , gözlerinize estetik bir dokunuş katarken doğru kullanımı gerektiren medikal ürünlerdir. Görünümünüzü değiştirmek ve kişisel tarzınızı yansıtmak için tercih edilen lensler, bazı durumlarda sağlık açısından risk taşıyabilir.
Buğday Tene Hangi Lens Yakışır?
Buğday Tene Hangi Lens Yakışır?
Doğru kontakt lens seçimi, göz renginizi vurgulamak ve genel görünümünüzü tamamlamak için önemli bir unsurdur.
Esmerlere Yakışan Renkli Lens Çeşitleri
Esmerlere Yakışan Renkli Lens Çeşitleri
Esmer tenliler için doğru renkli lens seçimi gözlerinizi ön plana çıkarmak ve kişiye doğal, göz alıcı bir görünüm kazandırmak adına büyük önem taşır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.