Lens Seçimi Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler
03.09.2023

Lens Seçimi Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Eğer gözlük kullanmaktan sıkıldıysanız veya yeni bir görme sorununuz olduğunu keşfettiyseniz, kontakt lens kullanmayı düşünebilirsiniz. Günümüzde, kontakt lens kullananların sayısı, gözlük kullananların sayısını geçme noktasına gelmiştir. Kontakt lenslerin sunduğu rahatlık ve pratiklik, bu değişimi anlamada önemli bir rol oynar. Ancak lens seçimi yaparken dikkatli olmalıyız ve bir uzmana danışmalıyız. Çünkü yanlış lens seçimi göz sağlığınızı olumsuz etkileyebilir ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, lens seçimi konusunda dikkatli ve bilinçli olmamız gerekir.

Kontakt lens kullanmaya başlamak gözlük kullanmanın ilk zamanlarından biraz daha farklıdır. Gözlük seçiminde rahatlık dışında tek dikkat edilmesi gereken unsur şıklıktır, kontakt lens seçimi ise göz önünde bulundurulması gereken başka pek çok özellik bulunacaktır. Göz numaranızı bilseniz de kontakt lens seçimi mutlaka göz doktorunuza danışmanız gerekir. Yaşam tarzınız ve göz sağlığınız için ideal olan kontakt lens çeşidini ve markasını size bir tek doktorunuz önerebilir.

Kontakt lens seçimi için dikkat edilmesi gereken kriterler arasında gözlerinizin kırılma kusuru, farklı lens çeşitlerine gösterebilecekleri tolerans ve kullandığınız lenslerin bakımına ne kadar vakit ve enerji ayıracağınız yer alabilir.

Sizin de kontakt lens seçimi arasından seçim yapmadan önce kendinize ve doktorunuza sormanız gerekenler şunlar olacaktır:

 

1.Kontakt lenslerinizi ne kadar sık kullanacaksınız?

Kontakt lens kullanmaya karar verirken, kullanım sıklığınıza dikkat etmek önemlidir. Herkesin lens kullanma sıklığı değişiktir. Örneğin, eğer gözleriniz yüksek numaraya sahipse ve uzak mesafeleri iyi görebilmek için sık sık okuma veya araba kullanma gibi işler yapıyorsanız, her gün uzun süre boyunca lens kullanmanız gerekecektir. Ancak, öğrenciyseniz ve gözlüğünüzü haftanın belirli günlerinde birkaç saat için kullanıyorsanız, lensi sürekli kullanmanıza gerek olmayabilir. Bu nedenle, lens kullanmayı düşünürken ne kadar sık ve ne kadar süreyle kullanacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bu bilgiler, doğru kontakt lens seçimi yapma konusunda kritik öneme sahiptir. Eğer lensinizi düzenli ve günlük kullanmayacaksanız, sert lensleri tercih etmenizi öneririz. Bu tür lensler, düzensiz kullanımlara daha uygun olup, gözlük kullanmanın zor olabileceği durumlar için idealdir.

Lens kullanan on kişiden dokuzunun yumuşak lens kullanıldığı bilinir. Bunun nedeni her ne kadar kendi sunduğu avantajlar olsa da sert lenslerin yumuşak lensler kadar pratik olmamasından kaynaklıdır.

 

2.Görüş netliğiniz konusunda ne kadar seçicisiniz?

Lenslerin sağladığı görüş düzeltme oranı gözlükler kadar iyi olsa da yumuşak lenslerde neredeyse fark edilemeyecek kadar bir bulanıklık olabilir. Bu bulanıklık sert lenslerde hiç yoktur. Sert lensler kimi zaman gözlükten de fazla bir netlik ve temiz bir görüntü sunabilir. Eğer bu konuda hassas ve seçiciyseniz sert lens kullanmaya uygun olup olmadığınızı doktorunuza sorabilirsiniz. Özellikle astigmatınız varsa sert lensler yumuşak lenslere göre daha avantajlı olacaktır. Sert lens kullanımı için asla kendi başınıza karar vermemelisiniz, kullanım ve alışma süreci için doktorunuz size yardımcı olacaktır ve çıkabilecek sorunlara çözümler bulacaktır. Yumuşak lenslerin netliğinden şikayetçi iseniz sert lens kullanmak için iyi bir aday olup olmadığınızı göz doktorunuza sorabilirsiniz.

 

3.Lens bakımına ne kadar vakit ayırabilirsiniz?

Kontakt lens her ne kadar pratikliğiyle bilinseler de bakımlarına ve hijyenlerine belli bir vakit ayırmak ve özen göstermek gerekir. Gözünüze direkt olarak temas edeceği için göz sağlığı açısından lens temizliği çok önemlidir. Lens takacağınız zaman elleriniz temiz olmalı, krem ya da sabun kalıntısı olmamalı. Aynı şekilde işiniz bittikten sonra çıkardığınız lensleri özel solüsyonuyla temizleyerek kutularına koymalısınız. Yumuşak lenslerinizi temizlerken ve takarken özellikle dikkat etmeniz gerekir çünkü kolayca yırtılıp çizilebilen bir materyalden yapılmışlardır.

Eğer lens temizliğine vakit ayırmayı göze alıyorsanız uzun kullanımlı yumuşak lensleri tercih edebilirsiniz fakat yaşam tarzınız buna uygun değilse örneğin sık seyahat ediyorsanız ya da evde sık tüy döken bir evcil hayvanınız var ise tek kullanımlık yumuşak kontakt lens tercih edebilirsiniz. Bu lensleri temizlemeye gerek olmaz, bir kere kullandıktan sonra çöpe atabilirsiniz.

Lens temizliği ve bakımı çok önemlidir. Yeterli ve gereken özen gösterilmezse göz mantarı ve kornea ülseri gibi hastalıklar meydana gelebilir.

Uzun süreli lensler ve günlük olanlar birbirlerine benzese de materyal olarak çok az farklılık gösterebilirler, bu nedenle de arada tercih yapacaksanız göz doktorunuza danışmayı unutmayın

 

4.Lenslerinizi gece kullanmak sizin için önemli mi?

Kimi insanlar için her sabah lens temizliği yapmak, akşam lens çıkarmakla ve yine lens bakımıyla uğraşmak çok zahmetli olabilir. Bunların nedenleri arasında sabah saatlerinde vakit olmaması ya da kontakt lens çıkarılıp takılamayacağı ve temizliğinin sağlanamayacağı bir ortamda yaşanması olabilir. Örneğin birkaç günden fazla süren kampçılık ya da başka doğa sporları esnasında hem gözlük takmak hem de her gün lens bakımıyla ve uygulamasıyla uğraşmak imkansızdır. Normalde göz doktorları gündelik yaşam için lensle uyumayı çok tavsiye etmiyor, ama yukarıda bahsettiğimiz gibi bir ortamda bulunacaksanız ya da düzenli uyku uyuyamadığınız bir işiniz varsa (gece nöbete kalan doktorlar gibi) gece kullanımlı lensleri tercih edebilirsiniz. Bu lensler sürekli olarak kullanılırlar. Genelde bir haftalık ya da bir aylık süreli olan bu lensleri süresi bitene kadar hiç çıkarmazsınız.

Uzun süreli lenslerin kullanım süresi bittikten sonra çöpe atmalısınız ve yeni lensinizi kullanmaya başlamadan önce bir müddet ara vermek isteyebilirsiniz. Göz doktorunuz ideal rutini size anlatacaktır.

 

5.Göz renginizi değiştirmek istiyor musunuz?

Kontakt lens sadece görüşü düzeltmek için değil kozmetik amaçlarla da kullanılabilirler. Dış görüşünüzü keyfinize göre değiştirebileceğiniz pek çok farklı lens piyasada bulunur. Bunların arasından kişisel zevkinize göre seçim yapabilirsiniz.

Renkli lensler tamamen göz rengini değiştirmeye yönelik olabilirler. Mavi, yeşil, turkuaz, kahverengi ve ela gibi tonlarda satışa sunulurlar. Daha doğal değişimler için kendi göz renginize ışıltı, belirginlik ya da hare ekleyen lensler de piyasada bulunabilir. Televizyon, sahne sanatları ya da kostümlü partiler için kırmızı ve sarı renklerde, ya da kedi gözü şeklinde kontakt lens de vardır. Dilerseniz hem renkli hem de görüş düzeltme özelliklerine sahip lenslerden de edinebilirsiniz.

Gözlerinizde sorun yoksa ve sadece kozmetik bir değişim istiyorsanız dahi renkli lens almadan önce mutlaka göz doktorunuza danışmalısınız.

 

6.Çift odaklı göz sorununuz var mı?

Çift odaklı göz sorunu, genellikle 40 yaşından büyük insanlarda görülebilen bir rahatsızlık olup, miyop ve hipermetrop sorununu aynı anda yaşayabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gerekenler arasında, özellikle lens kullanmayı düşünüyorsanız, doktorunuzun size sunacağı farklı çözümler bulunmaktadır. Çift odaklı lensler, okuma gözlüğü kullanma ihtiyacınızı tamamen ortadan kaldırmak için bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bazı doktorların bir göz için miyop, diğer göz için hipermetrop lensi önermesidir. Bu nedenle, lense karar verirken doktorunuzun önerisini göz önünde bulundurmalısınız.

 

7.Bütçenizi göz önünde bulundurun?

Bir lens seçiminde gereken en önemli faktörlerden birisi de bütçenizdir. Bu durum hiç de şaşırtıcı değil, çünkü lenslerin fiyatları genellikle türüne ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Örneğin, kullan-at lensler genellikle biraz daha maliyetli olabilirler. Ancak, eğer bütçenizin ne olduğuna dikkat ettiğiniz takdirde, hava alabilen ve daha sert lensler uzun vadede daha ekonomik bir seçenek olarak karşınıza çıkabilir. Dolayısıyla, lens seçiminde bütçenizi en iyi şekilde yönetmeniz çok önemli.

 

8.Alerji ya da göz kuruluğu var mı?

Alerji ya da göz kuruluğunuz olup olmadığını çoğu zaman lens kullanana kadar fark edemeyebilirsiniz. Kimi lens ya da solüsyon markaları gözlerinizde yanma, kaşıntı ya da rahatsızlığa sebep olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak doğru markayı ya da lens çeşidini bulmalısınız. Örneğin kuru gözler için daha fazla oksijen geçiren bir lens tercih edebilirsiniz. Kimi zamansa kuru gözler basit bir göz damlası yardımıyla da tedavi edilebilir.

 

İlginizi Çekebilir: Renkli Lens Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blog Son Eklenenler
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk körlüğü testi, kişinin renkleri algılama yeteneğini değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu test, gözdeki koni hücrelerinin işlevini ve renk algısındaki herhangi bir eksikliği veya bozukluğu belirlemek için kullanılır.
Retina Nedir?
Retina Nedir?
Gözlerimiz, dünyayı algılamamızı sağlayan en önemli duyu organlarımızdan biridir. Görme mucizesinin arkasında isperiferalk bir sistem yatar. Bu sistemin en önemli parçalarından biri de retinadır.
20-20-20 Kuralı Nedir?
20-20-20 Kuralı Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve dijital ekranların günlük hayatımızdaki yeri arttıkça, göz yorgunluğu ve kuruluğu gibi göz problemleri de artış göstermektedir. Özellikle bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlara uzun süre bakmak, göz kaslarının sürekli olarak yakın mesafelere odaklanmasına neden olur.
Smile Lazer Nedir?
Smile Lazer Nedir?
Smile lazer ya da bir diğer adıyla relex smile, göz sağlığı konusunda modern tıbbın önemli buluşlarından birisidir. Yenilikçi bir tedavi yöntemi olan smile lazer; flep oluşturmadan gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürü kapsar.  
Kornea Hastalıkları Nedir? Belirtileri
Kornea Hastalıkları Nedir? Belirtileri
Kornea hastalıkları gözün en dış tabakası olan korneanın etkilendiği çeşitli durumları kapsar. Kornea, gözün şeffaf tabakasıdır ve gözün içine ışık girmesine yardımcı olurken, aynı zamanda gözün odaklanmasına da yardımcı olur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.