İlk Defa Lens Kullanacakların Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler
02.09.2023

İlk Defa Lens Kullanacakların Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

İlk defa lens kullanacaklar, lens kullanım öncesi ve lens kullanımları sırasında bazı hususlara dikkat etmelidirler. Kontakt lens kullanım sırasında dikkat etmeniz gerekenleri bu yazımızda sizin için derledik.

Korneamıza yerleştirdiğimiz lensler görüşümüzü tıpkı gözlük gibi düzeltirler. Bu şekilde üretilmiş numaralı lenslere kontakt lens denir. Numaralı ya da numarasız olarak ilk defa lens kullanacaklar ilk olarak muhakkak bir göz doktoruna muayene olması gerekir.

Muayene sonrası göz doktorunuz size lens için gözünüze uygun ölçüyü verir ve siz bu ölçüye uygun olarak lens alırsınız. Standart ölçü denilerek satılan lensler kesinlikle kullanılmamalıdır. Muayene olduktan sonra doktor size reçete satar ve lensleri bu reçete sayesinde alabilirsiniz.

Doktor size DIA ve BC ölçüsünün yer aldığı bir reçete verir. Bu ölçülerden DİA kontakt lensin çapını ifade eder. BC ise lensteki iç eğriliğin değerini verir. Lens kullanacağınız zaman doktordan bu ölçüleri alarak sizin için doğru olacak lensi bulabilir ve sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Gözlük numaranız yüksekse daha rahat bir kullanım ve geniş görüş açısı için kontakt lensleri tercih edebilirsiniz. Lensi aldıktan sonra deneme aşaması olur. Burada lensi takacakken ilk olarak ters ya da düz durup durmadığına dikkat etmeniz gerekir. Daha sonra solüsyon ile lensi dezenfekte ederek steril bir şekilde gözünüze takmanız gerekir. Lensi gözünüze yerleştirdikten sonra hızlı bir şekilde yerine oturur.

 

Lens Kullanımı Zor Mu?

Hayatında hiç lens kullanmamış olanlar belki lens kullanımının zor olduğunu düşünebilirler. Fakat lensleri göze takmak oldukça kolaydır. Lens üreten markalar göze hemen oturacak uygun kontakt lensleri üretirler.

Bir kere lens kullanmaya başladıktan sonra gözlük kullanmak size her zamankinden uzak gelir. Doktora muayene olduktan sonra reçeteniz ile en yakın optikçiye giderek sizin için en uygun fiyatlı lens seçeneklerine bakabilirsiniz. Kontakt lens kullanımı son yıllarda ülkemizde oldukça fazla artmıştır.

Lensinizi her kullanacağınızda muhakkak solüsyon ile yıkamanız gerekir. Burada aylık ya da senelik lens kullanımı söz konusudur. Eğer günlük lens kullanacaksanız lensler zaten ilk olarak solüsyon içerisinde yer aldığı için tekrar temizlemenize gerek olmaz.

Günlük lensleri sabah gözünüze takarak akşam uyumadan önce gözünüzden çıkarıp atarsınız. Bu şekilde her zaman temiz lens kullanmış olursunuz ve ekstra solüsyon kullanmanıza gerek kalmaz. Aylık ya da senelik lenslerde ise muhakkak her kullanacağınız zaman solüsyon ile öncesinde temizlemeniz gerekir.

Makyaj yapacağınız zaman ilk olarak lensinizi takmalı sonrasında makyaj yapmaya başlamalısınız. Eğer makyajdan sonra lens takarsanız makyaj taneleri lense yapışabilir ve bu sağlıklı bir kullanım olmaz.

Lensleri ilk kullanmaya başladığınızda çıkardıktan sonra ya da takmadan önce göz damlası kullanabilirsiniz. Özellikle göz kuruluğuna sahip olan kişiler için göz damlası kullanımı önemlidir. Gözünüz lenslere iyice alıştığında göz damlası kullanmak zorunda değilsiniz.

 

Lens Kullanımı Hakkında Bilgi

Lens kullanmaya başladıktan sonra havuza girecekseniz lensleri çıkarmanız gerekir. Havuzlarda bakteri ya da mikrop oluşumu riski olduğundan lenslere temas ettiklerinde sizin için sorun yaşanabilir. Renkli lens kullanmak istiyorsanız da yine ilk olarak doktor muayenesine gitmeniz gerekir.

Doktor muayenesinde her gözün bozukluğu eşit ölçüde olmaz. Örneğin sol gözünüz 0.50 derece miyopken sağ gözünüz 1. derece miyop olabilir Bu durumda alacağınız kontakt lenslerin de bu ölçülere uygun olarak hazırlanması gerekir.

Lensleri takarken ilk olarak solüsyonda iyice temizlemelisiniz. Sonrasında tek bir lensi başparmağınıza alarak yukarı doğru baktığınız gözünüze yerleştirin. Sonrasında önünüze bakarak sağa sola oynatmak suretiyle yerleşmesine yardımcı olun. Lens hızlı bir şekilde göz bebeğinize oturacaktır.

Gözünüzden lensleri çıkaracağınız zaman da yine tek tek çıkararak solüsyon ile temizleyip saklama kabına koymalısınız. Lensler kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Reçete edilen ölçüye göre size uygun lens modeli aldıktan sonra markadan memnun iseniz her zaman aynı markayı kullanabilirsiniz.

Daha üst modellere geçmek isterseniz de lensinizin kullanma süresi bittiğinde markanızı değiştirebilir ya da aynı markanın bir üst modelini deneyebilirsiniz. Burada önemli olan nokta lenslerin kullanım süresini geçirmemek ve hijyenik kurallara uygun bir şekilde kullanmaktır. Kullanım süresi biten lensler çöpe atılmalı ve yeni kutu alınarak sağlıklı kullanım bu şekilde kontrollü sürdürülmelidir.

 

Kontakt Lens Kullanım Alanları

Günümüzde miyop, hipermetrop, astigmat hastaları gözlük kadar kontakt lens de kullanırlar ve her geçen gün lens kullanan kişi sayısı da artmaktadır. Torik lens kullanımı da ülkemizde oldukça fazladır.

Torik lensler astigmat hastaları için özel olarak üretilmiş lenslerdir. Klasik kontakt lenslerden farklı olarak geometrik şekilleri vardır. Bu yarım simit şekli sayesinde göze yerleştirdiklerinde ışığı farklı açılarla kırarlar.

Işık lensin bir noktasında daha fazla kırılırken bir noktasında daha az kırılır. Bu şekilde hem yakın hem de uzakta görüntü netleşmiş olur. Kişiye özel tasarlanan torik lensler için ilk olarak muayene olmanız gerekir. Göz ölçülerini aldıktan sonra size uygun olan lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

Torik lenslerin göze oturması oldukça önemlidir. Eğer orta eksen düzgün oturmazsa görüntü netleşmez ve lensi doğru kullanmamış olursunuz. Bu sebeple deneme sürecini doktorla birlikte yürütmek faydalı olur.

Günlük ya da aylık olarak torik lens kullanabilir ya da renkli lens tercih edebilirsiniz. İnsanlarda göz değerleri her kişide farklılık gösterir. Bu sebeple kontakt lens ya da numarasız lens kullandığınızda hiç kimseyle paylaşmamanız gerekir. Siz de bir başkasının lensini kullanmamalısınız.

Bir başkasının lensi kullanılırsa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Lensleri uyurken çıkarmak her zaman daha faydalıdır. Bazı kimseler lensle uyumayı tercih ederler fakat gece çıkarıp lensleri solüsyon içerisinde bırakmak daha uygun olur.

 

Renkli Lens Kullanım Alanları

Günümüzde renkli lensler hem tedavi amacıyla hem de kozmetik amacıyla kullanılabilirler. Lens solüsyonu ise lensinizi her zaman steril tutmanızı sağlar. Aylık ya da senelik lens kullandığınızda her kullanımdan sonra ve öncesinde lensleriniziz solüsyon ile temizlemeniz gerekir.

Günlük lenslerde ise bu şekilde bir temizlemeye gerek yoktur. Lens kullanan için lens ile banyo yapmamak da oldukça önemlidir. Eğer gözünüzde lens varken duş alırsanız gözünüze bulaşabilecek enfeksiyonlar için korunmasız olursunuz. Lens varken gözünüze şampuan kaçarsa kalıcı bir yanma meydana gelebilir.

Havuza gireceğiniz zaman ya da banyo yapacağınız lenslerinizi muhakkak çıkarmalısınız. Lens kullanmadan önce doktor muayenesine gittiğinizde lens kullanımı için gözünüzün uygun olup olmadığını da anlarsınız. Bazı insanların göz yapısı lens kullanmaya uygun olmayabilir.

Genetik veya farklı bir sebeple lens kullanmanız uygun değilse gözlükle devam etmeniz gerekir. Herhangi bir sebep yoksa ve doktor muayenesi ile gerekli ölçüleri aldıysanız birçok farklı modelden dilediğiniz uygun lensi seçebilir ve sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Lens kullanımında en önemli husus hijyenik kullanımdır. Lensleri aylık ya da senelik olarak kullanmak istiyorsanız her kullanımdan önce ve sonra lens solüsyonu ile temizlemelisiniz. Kullandıktan sonra temizleyip lens kabında saklayarak muhafaza etmeniz gerekir. Temiz kullanılmayan lensler hem gözde yanma, batma gibi sorunlara neden olur hem de hijyenik olmaz.

Blog Son Eklenenler
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz altı torbası, birçok insanın karşılaştığı ve estetik açıdan rahatsız edici olabilecek bir sorundur. Bu sorun, ilerleyen yaş, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi, genelde gözlerde meydana gelen bir renk değişikliği durumunu ifade etmektedir. Bu durum, aynı zamanda cilt ve saçta da görülebilir ancak en sık göze çarpan yeri gözlerdir.
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biri olarak karşımıza çıkar. Genellikle birkaç saniye veya birkaç dakika süren göz kararması, insanların hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir.
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Günümüz dijital çağında, uzun saatler boyunca ekran karşısında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, mavi ışığa maruz kalma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.