Neden Kontakt Lens Tercih Etmeliyiz ?
04.09.2023

Neden Kontakt Lens Tercih Etmeliyiz ?

Gözlüğe göre daha geniş bir görme açısı sunan kontakt lensler, birçok avantajı da beraberinde sunar. Gelişen lens teknoloji ile birlikte her geçen gün kullanımı daha da yaygınlaşan kontakt lensler, günlük hayata entegre olan tasarımlarıyla da hayatı kolaylaştırıyor. Özellikle de spor yapanlar için hareket kısıtlamasını ortadan kaldırarak ideal bir kullanım alanı ortaya çıkarıyor. 

 

Kontakt Lensler Birçok Kullanım Avantajı Sunuyor

Kontakt lenslere alışmak biraz zaman alsa da gözlük kullanımına oranlara birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Estetik açıdan gözlük kullanmaktan rahatsız olanlar için idealdir.
  • Gözlüğe oranla görme açısı oldukça geniştir.
  • Spor faaliyetleri ve farklı hava koşullarında dahi iyi bir görüş sağlar.
  • Maliyeti oldukça düşüktür.
  • Daha geniş kitlelere hitap eder.
  • Enfeksiyon riski düşüktür.
  • Renkli seçenekleri sayesinde estetik değişime olanak sağlar.

 

Kontakt Lens Kullanmadan Önce Göz Muayenesi Şart

Kontakt lens kullanmaya başlamadan önce tam bir göz muayenesi şarttır ve bu lens seçimi göz doktorunun muayenesi ile mümkündür. Hastanın kontakt lens için uygun olup olmadığına bakılarak değerlendirme yapılır. Bu muayene ile birlikte kullanılacak olan lens çeşidi, lens derecesi, taban eğrisi ve lensin çapı belirlenmiş olur.

İlk kez lens kullanacak kişiler başta adaptasyon sorunu yaşasa da bu durum zamanla ortadan kalkacaktır. Adaptasyon süresinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve kızarıklık gibi semptomlar görülmesi gayet olağandır.

Kontakt Lens Çeşitleri

Kontakt lensler; kullanım süresi, üretim maddesi, kullanım alanı ve tasarım gibi birçok etkene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Kullanım sürelerine göre; günlük, haftalık, aylık ve yıllık gibi çeşitleri bulunur. Bununla birlikte; gece gözde kalabilen, şeffafrenkli, sferik, torikmultifokal ve gaz geçirgen kontakt lensler gibi birçok çeşidi yer alır.

Özellikle günümüzde temel olarak iki tip lens bulunur: Gaz geçirgen lensler ve yumuşak lensler.

 

Gaz Geçirgen Lensler: Göze, yüksek miktarda oksijen geçişine izin verir. Takıldıkları ilk andan itibaren gözdeki varlıkları hissedildiğinden, belirli bir alışma süresi gerektirir. Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda tercih sebebidir. Genç yaşlarından itibaren korneanın giderek sivrileşmesi rahatsızlığı olan Keratokonus tedavisinde bu lensler kullanılır ve bu hastalığın yüzde 93-97’sine gaz geçirgen sert lensler başarıyla uygulanabilir.

 

Yumuşak Lensler: Günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanım tipleriyle birlikte; bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal/multifokal (uzak ve yakın görüşü aynı anda düzelten) lensler ve renkli lensler gibi birçok çeşidi bulunur ve kullanımları oldukça kolaydır. Kırma kusurlarının düzeltilmesi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldıklarında dışarıdan fark edilmezler. Takıldıkları sürece kusuru düzeltir ve berrak bir görüntü sağlarlar.

 

Kromojen Lensler: Kromojen lens, renk görme bozukluğu yaşayanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş bir yumuşak lens çeşididir. Kromojen lensin amacı; genel renk algısını keskinleştirmek, renklerin daha net ve parlak olmasını sağlamak, tonlarını ayrıştırmak, renkleri isimlendirmek, güvenliği artırmak – tehlikeyi önlemek (ör. Trafik ışıkları gibi) ve renk görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmaktır.

Blog Son Eklenenler
Göz Nezlesi Nedir?
Göz Nezlesi Nedir?
Göz nezlesi, göz kapaklarını ve göz küresini kaplayan şeffaf zar olan konjonktivanın iltihaplanması sonucunda gözlerde pembemsi veya kırmızımsı renkleşmeyle karakterize edilir.
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz Çevresindeki Et Beni Aldırmak Zararlı Mı?
Göz çevresindeki et benleri genellikle cilt lezyonları sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz.
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Mavi Işık Filtreli Gözlük Nedir?
Günümüzde birçok kişi, saatlerce bilgisayar, telefon ve tablet ekranlarına bakarak zaman geçiriyor.
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gözyaşı, gözün dış yüzeyi için hayati öneme sahip bir salgıdır. Gözü nemlendiren, koruyan ve temizleyen bu sıvı, göz sağlığı için oldukça önemlidir.
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap Okuma Gözlüğü Nedir? Neden Kullanılmalı?
Kitap okuma gözlüğü yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan görme sorunlarınıza çözüm olabilecek, miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları yaşayan birçok insan için yardımcı olabilir.
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Göz yorgunluğu, günümüz şartlarında artan yaygınlıkta olan bir sorundur. Sürekli olarak elektronik cihazlara bakma, uzun süre kitap okuma veya uzun süre araba kullanma gibi aktiviteler, göz yorgunluğuna yol açabilir.
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, halk arasında bilinen adıyla kırmızı göz hastalığı, göz çevresindeki konjonktiva zarının enfeksiyonu veya tahrişi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Günümüzde birçok insanın ortak sorunlarından biri olan göz altı morlukları, estetik açıdan oldukça önemli bir konudur. Göz çevresi, vücudun en hassas bölgelerinden biri olarak bilinir. Göz çevresi parlak ve canlı göründüğünde kişi, sağlıklı genç bir görünüm kazanır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.