Lens Nasıl Çıkartılır?
03.09.2023

Lens Nasıl Çıkartılır?

Kontakt lensler, görme bozukluklarının giderilmesi için kullanılan gözlüklere alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Görme bozukluklarını düzeltmek amacıyla ortaya çıksalar da günümüzde göz rengini değiştirmek için kullanılan kontakt lensler de vardır.

Sundukları pek çok kolaylığa rağmen, kontakt lenslerin takılma ve çıkarılma aşamaları kullanıcılara bazen zor gelmektedir. Bu işlemler özellikle yeni lens kullanmaya başlayacaklar için korkutucu veya caydırıcı olabilen işlemlerdir. Ancak önemli birkaç noktaya uyulduktan ve genel hijyene dikkat edildikten sonra lens takmanın ve çıkartmanın hiç zorlayıcı bir yanı yoktur.

Lens çıkartmak lens takmaya göre daha kolay sayılabilir. Öncelikle okula ya da işe yetişmek zorunda olmadığınız için lensi çıkartmak için çok daha fazla vaktiniz olacaktır. Bu da lensinizi çıkartırken daha telaşsız olmanıza yardımcı olacaktır.

Hem takma hem de çıkartma işlemine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır. Günümüzde dünya üzerinde kullanılan kontakt lenslerin büyük bir çoğunluğu yumuşak lensler olduğu için bu yazımızda yumuşak lenslerin çıkartılması hakkında bilgiler vereceğiz.

 

Kontakt Lensi Çıkarmadan Önce Yapılması Gerekenler - Lens Çıkarma Süreci

 

Ellerin yıkanması

Lensinizin hem takılması hem de çıkartılması işlemlerinde her şeyden önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Bunun için bol su ve sabunla ellerinizi iyice yıkamalısınız. Fakat kullandığınız sabunun içeriği de önemlidir.

Kullandığınız sabunun kolay durulanan özellikte olmasına çok dikkat etmelisiniz. Elinizde kalıntı bırakabilecek sabunlar lensinize bulaşıp gözünüze zarar verebilir. Göz en hassas organlarımızdan biridir bu nedenle de lens çıkartırken göstereceğiniz hassasiyet sizi pek çok göz hastalığından koruyacaktır. Lensinize ve gözünüze dokunmadan önce elinizi yıkayacağınız sabunların nemlendirici ve esans içermemesine dikkat etmelisiniz. Nemlendirici maddeler ve koku veren esanslar ellerinizde durulamadan sonra dahi kalması için sabun formülasyonlarına eklenir. Bu şekilde kalıcı nemlendirici ve esanslar elinizden lense, lensten gözünüze taşınarak size zarar verir.

 

Ellerin kurulanması

El kurulamak için kullandığınız havlu da sabun kadar büyük öneme sahiptir. Pamuklu tekstil havlular her ne kadar temiz olsalar da üzerlerinde ilk kullanımdan sonra bakteri barındırırlar. Bu bakteriler kurulama sonrasında kolayca ellerinize, oradan da lensinize ve gözünüze bulaşabilirler. Ayrıca küçük iplikçikler ve toz taneleri de havlulardan gözünüze bulaşabilir.

Ellerinizi lens takma ve çıkartma işlemleriniz öncesinde kağıt havlu ile kurulamanız önerilir. Kağıt havlular tek kullanımlık oldukları için bakteri ve benzeri zararlıları üzerlerinde taşımaz. Yapmanız gereken tek şey kağıt havlunuzu banyoda toz ve kir bulunmayan bir yerde muhafaza etmektir. Bunun yerine hav bırakmayan havlu da kullanabilirsiniz. Havlunun temizliğine dikkat etmelisiniz. Kağıt kavlu ve hav bırakmayan havlu elinizde gözle görülemeyen küçül toz ve liflerin kalmasına izin vermeyecektir.

 

Lens kutusunun açılması

Lenslerinizi çıkartmadan önce lens kutunuzu açmalısınız. Kutuyu açtıktan sonra elinizi tekrar yıkayabilirsiniz. Gerekiyorsa lens kutusunu hidrojen peroksit ile dezenfekte edebilirsiniz. Bu işlemden sonra mutlaka kalan hidrojen peroksiti lens solüsyonu ile durulamalısınız. Lens kutusunun düzenli aralıklarla hidrojen peroksitle dezenfekte edilmesi gerekir. Göz üzerinde bulunan proteinler yumuşak kontakt lenslere yapışabilir. Yumuşak kontakt lenslerin yapıldığı madde olan hidrojel bu tip kalıntıların yapışması için son derece müsaittir. Lensin ve lens kutusunun üzerinde protein kalıntıları biriktikçe gözleriniz için tehlike oluşturabilir. Bu kalıntılar kaşıntı ve kızarıklıklar gibi ufak hassasiyetlerden ciddi görme bozukluklarına kadar uzanan hastalıklara sebep olabilir.

 

Parmakların solüsyonla ıslatılması

Ellerinizi yıkayıp kuruladıktan sonra dilerseniz ellerinizi lens solüsyonuyla bir miktar ıslatabilirsiniz. Kimileri kuru parmaklarla lens çıkartmayı daha kolay bulur, kimileri ise solüsyonla ıslatmayı tercih ederler. Kendiniz için uygun olan yöntemi deneyerek bulabilirsiniz.

Lens kabı temiz ve yeterince solüsyonla dolu olduğundan emin olduktan sonra lensinizi çıkartabilirsiniz. Bir yanda da lens solüsyonunuzu kapağı açık bir şekilde yakında tutmalısınız. Elleriniz ve lens kabınız lensi çıkartmak için hazır hale geldikten sonra:

  1. Lensi çıkartmak için baskın elinizi kullanın. Baskın eliniz yazı yazdığınız elinizdir.
  2. Diğer elinizin istediğiniz iki parmağıyla da gözünüzü alt ve üst kapaklarından tutarak göz kapağınızın kapanmasına izin vermeyecek şekilde sabitleyin.
  3. Baskın elinizin işaret parmağıyla lensi gözün dışına doğru hafifçe yana kaydırın ve baş parmağınızla destekleyerek bu iki parmağınızla tutun. Tırnak değdirmemeye özen gösterin.

Çıkardığınız lensi açık duran lens solüsyonu ile durulayabilirsiniz. Lenslerinizi temizlemek için asla musluk suyu kullanmamalısınız. Çok yönlü lens solüsyonunuz ve birkaç haftada bir kullanabileceğiniz hidrojen peroksitle yapacağınız dezenfeksiyon işlemi lenslerinizi temiz tutmanız için yeterli olacaktır.

Duruladığınız lensinizi solüsyonla doldurulmuş olan lens kutunuza yerleştirip kapaklarını kapatabilirsiniz. Kutunun içindeki lens solüsyonunuzu her gün değiştirmelisiniz. Asla eski solüsyonun üzerini yenisiyle doldurmayın. Böyle bir durum, yukarıda bahsettiğimiz protein ve bakteri kalıntılarının birikmesine sebep olabilir.

 

Alışma Sürecinde Önemli Noktalar

Lens takmaya yeni başladığınızda uymanız gereken bütün hijyen kuralları ile gözünüze yabancı bir cisim yerleştirmek zorlayıcı olabilir. Başlarda hatırlamakta zorlandığınız adımlar birkaç hafta içinde rutininiz haline gelecek, özel bir vakit harcamadan hızla yapamaya alışacaksınız. Lensin göze takılması ve çıkartılması da aynı şekilde kolaylaşacaktır.

Yeni lens kullanmaya başlayanlar ilk zamanlarda lens takma ve çıkartma işlemleri için deneme yapabilirler. Özellikle de sabahları lens takarken işe ya da okula gidecekler geç kalma endişesiyle paniğe kapılabilir, fakat lens takmaya alışmak için önce kendinizi rahat hissetmeniz gerekir.

Lens çıkartma ve takma işlemleri sırasında işiniz fazla uzarsa bir süreliğine ara verin ya da o günlük lens takmayın. Sakin kalmanız önemli olduğu gibi aynı zamanda da lensinize ne kadar çok dokunursanız yıpranma ve çizilme olasılığı o kadar artar. Bu nedenle de yeni lens kullanmaya başlayacaksanız ihtiyacınız olandan fazla bir çift lens almanızı da tavsiye ederiz. Böylece olası yırtılma ve çizilmelere karşı yedek lensleriniz de bulunacaktır.

Eğer lenslerinizi çıkartıp takma işlemlerine alışamıyorsanız kullandığınız lensin ya da lens solüsyonunun çeşitinde gözünüzü rahatsız eden bir özellik olabilir. Ya da göz kuruluğu gibi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu tip sorunlarla karşılaşıyorsanız ilk yapmanız gereken göz doktorunuzu aramak olmalıdır. Doktorunuz gözünüze uygun farklı bir lens ya da lens solüsyonu tavsiye edebilir ya da göz kuruluğu veya göz tansiyonu için bir reçete yazabilir.

Her göz aynı değildir. Kimileri daha kuru kimileri nemli gözlere sahiptir. Bazılarının gözleri belli maddelere karşı hassastır, kimi gözlerin korneaları daha diktir. Bunların hepsi lens takma ve çıkartma işlemlerini etkileyen özelliklerdir. Göz doktorunuz ihtiyaçlarınıza uygun kontakt lensleri size tavsiye edecektir. Örneğin gözleriniz kuru ise daha fazla oranda su içeren hidrojel lensler kullanmanızı tavsiye edebilir, böylece gözlerinize gün içerisinde oksijen geçişi kolaylaşır.

Hijyen kurallarına dikkat ettiğinizde ve doktorunuzun önerilerine uyduğunuz sürece lens takma ve çıkartma işlemi git gide kolaylaşacaktır. Kısa bir süre içinde bu işlemler üzerinde hiç düşünmeden kolaylıkla yerine getirdiğiniz bir rutin haline gelecektir. Sizlere de sadece lenslerin sağladığı rahatlık ve kolaylığın tadını olası sorunlardan uzak kalarak çıkartmak kalacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: Lens Seçimi Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Blog Son Eklenenler
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz Altı Torbaları Neden Olur?
Göz altı torbası, birçok insanın karşılaştığı ve estetik açıdan rahatsız edici olabilecek bir sorundur. Bu sorun, ilerleyen yaş, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi Nedir? Neden Olur?
Heterokromi, genelde gözlerde meydana gelen bir renk değişikliği durumunu ifade etmektedir. Bu durum, aynı zamanda cilt ve saçta da görülebilir ancak en sık göze çarpan yeri gözlerdir.
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biri olarak karşımıza çıkar. Genellikle birkaç saniye veya birkaç dakika süren göz kararması, insanların hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir.
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Netlik ve Maksimum Konfor İçin Yeni Nesil Mavi Işık Filtreli Lensler
Günümüz dijital çağında, uzun saatler boyunca ekran karşısında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, mavi ışığa maruz kalma oranı da önemli ölçüde yükselmiştir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.