Neden Kontakt Lens Tercih Etmeliyiz ?
04.09.2023

Neden Kontakt Lens Tercih Etmeliyiz ?

Gözlüğe göre daha geniş bir görme açısı sunan kontakt lensler, birçok avantajı da beraberinde sunar. Gelişen lens teknoloji ile birlikte her geçen gün kullanımı daha da yaygınlaşan kontakt lensler, günlük hayata entegre olan tasarımlarıyla da hayatı kolaylaştırıyor. Özellikle de spor yapanlar için hareket kısıtlamasını ortadan kaldırarak ideal bir kullanım alanı ortaya çıkarıyor. 

 

Kontakt Lensler Birçok Kullanım Avantajı Sunuyor

Kontakt lenslere alışmak biraz zaman alsa da gözlük kullanımına oranlara birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Estetik açıdan gözlük kullanmaktan rahatsız olanlar için idealdir.
  • Gözlüğe oranla görme açısı oldukça geniştir.
  • Spor faaliyetleri ve farklı hava koşullarında dahi iyi bir görüş sağlar.
  • Maliyeti oldukça düşüktür.
  • Daha geniş kitlelere hitap eder.
  • Enfeksiyon riski düşüktür.
  • Renkli seçenekleri sayesinde estetik değişime olanak sağlar.

 

Kontakt Lens Kullanmadan Önce Göz Muayenesi Şart

Kontakt lens kullanmaya başlamadan önce tam bir göz muayenesi şarttır ve bu lens seçimi göz doktorunun muayenesi ile mümkündür. Hastanın kontakt lens için uygun olup olmadığına bakılarak değerlendirme yapılır. Bu muayene ile birlikte kullanılacak olan lens çeşidi, lens derecesi, taban eğrisi ve lensin çapı belirlenmiş olur.

İlk kez lens kullanacak kişiler başta adaptasyon sorunu yaşasa da bu durum zamanla ortadan kalkacaktır. Adaptasyon süresinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve kızarıklık gibi semptomlar görülmesi gayet olağandır.

Kontakt Lens Çeşitleri

Kontakt lensler; kullanım süresi, üretim maddesi, kullanım alanı ve tasarım gibi birçok etkene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Kullanım sürelerine göre; günlük, haftalık, aylık ve yıllık gibi çeşitleri bulunur. Bununla birlikte; gece gözde kalabilen, şeffafrenkli, sferik, torikmultifokal ve gaz geçirgen kontakt lensler gibi birçok çeşidi yer alır.

Özellikle günümüzde temel olarak iki tip lens bulunur: Gaz geçirgen lensler ve yumuşak lensler.

 

Gaz Geçirgen Lensler: Göze, yüksek miktarda oksijen geçişine izin verir. Takıldıkları ilk andan itibaren gözdeki varlıkları hissedildiğinden, belirli bir alışma süresi gerektirir. Korneanın şeklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda tercih sebebidir. Genç yaşlarından itibaren korneanın giderek sivrileşmesi rahatsızlığı olan Keratokonus tedavisinde bu lensler kullanılır ve bu hastalığın yüzde 93-97’sine gaz geçirgen sert lensler başarıyla uygulanabilir.

 

Yumuşak Lensler: Günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanım tipleriyle birlikte; bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal/multifokal (uzak ve yakın görüşü aynı anda düzelten) lensler ve renkli lensler gibi birçok çeşidi bulunur ve kullanımları oldukça kolaydır. Kırma kusurlarının düzeltilmesi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldıklarında dışarıdan fark edilmezler. Takıldıkları sürece kusuru düzeltir ve berrak bir görüntü sağlarlar.

 

Kromojen Lensler: Kromojen lens, renk görme bozukluğu yaşayanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş bir yumuşak lens çeşididir. Kromojen lensin amacı; genel renk algısını keskinleştirmek, renklerin daha net ve parlak olmasını sağlamak, tonlarını ayrıştırmak, renkleri isimlendirmek, güvenliği artırmak – tehlikeyi önlemek (ör. Trafik ışıkları gibi) ve renk görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmaktır.

Blog Son Eklenenler
Bahar Alerjileri ve Kontak Lens Kullanımı
Bahar Alerjileri ve Kontak Lens Kullanımı
İlkbahar geldi… Çiçekler açtı, kuşlar cıvıldıyor, doğa yeniden canlandı. Harika, değil mi? Peki ya alerjiniz varsa? Göz kaşıntısı, sulanma, kızarıklık ve yanma gibi can sıkıcı şikayetler…
Yaz Gelmeden Önce Göz Sağlığı En Uygun Kontak Lens Seçimi
Yaz Gelmeden Önce Göz Sağlığı En Uygun Kontak Lens Seçimi
Yaz yaklaşıyor… Tatil planları, festivaller, açık hava konserleri, plaj günleri, bolca güneş ve özgürlük! Gözlükle terlemek, buğulanmak ya da havuza gözlükle girmek mi?
Tatil Planları Yapanlar İçin Seyahatte Kontakt Lens Kullanımı
Tatil Planları Yapanlar İçin Seyahatte Kontakt Lens Kullanımı
Tatil planları yaparken pasaport, valiz, güneş kremi derken kontakt lensleriniz genelde listenin sonuna kalır, değil mi? Oysa ki, göz sağlığınız konforlu bir tatilin olmazsa olmazı. Lens kullanıcıları için seyahat, bazı küçük önlemler alınmadığında oldukça konforsuz ve hatta riskli hale gelebilir.
FFA (Fundus Floresein Anjiografisi) Göz Anjiyografisi
FFA (Fundus Floresein Anjiografisi) Göz Anjiyografisi
Göz Anjiyosu (FFA, Fundus Floresein Anjiografisi), tıp literatüründe Fundus Floresein Anjiografisi (FFA) olarak bilinen, göz dibi damarsal yapılarının değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir tanı yöntemidir. Teknik, 1961 yılında Indiana Üniversitesi tıp öğrencileri olan H.R. Novotny ve D.L. Alvis tarafından retinal hastalıkların değerlendirilmesi amacıyla tanımlanmıştır.
Argon Lazer Nedir?
Argon Lazer Nedir?
Argon lazer, tıpta ve özellikle oftalmolojide yaygın olarak kullanılan bir lazer teknolojisidir. Gözdeki iç dokuları fotokoagülasyon yöntemi kullanarak tedavi etme amacı taşır. Fotokoagülasyon, lazer ışığını kullanarak hedeflenen dokularda küçük yanıklar oluşturarak istenmeyen veya zarar görmüş dokuları yok etme işlemidir.
YAG Lazer Kapsülotomi ve İridotomi Nedir?
YAG Lazer Kapsülotomi ve İridotomi Nedir?
YAG lazer, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan en etkili lazer türlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle oftalmoloji alanında sıkça başvurulan bu teknik, katarakt ameliyatı sonrası oluşan bulanıklığın giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Katarakt ameliyatı sonrasında, bazı hastalarda "sekonder katarakt" olarak adlandırılan ve lens kapsülünün arka kısmında bulanıklık meydana gelebilir.
Görme Alanı Testi Nedir?
Görme Alanı Testi Nedir?
Görme alanı testi, göz hastalıklarının tespit ve ilerlemesinin takibinde önemli bir rol oynayan bir tanı yöntemidir. Göz sağlığının korunması ve olası hastalıkların erken teşhisi için rutin olarak kullanılmaktadır.
Vitrektomi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?
Vitrektomi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?
Vitrektomi, gözde bulunan vitreus adı verilen jelimsi maddenin cerrahi olarak çıkarıldığı bir ameliyattır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.